Vil ydmyke Bill Clinton

NEW YORK (Dagbladet): Bill Clintons rival fra presidentvalget i 1996, Bob Dole, vil redde USA fra en endeløs riksrettssak. Kongressen må bli enig om en reprimande som Clinton må underskrive i full offentlighet, skriver han i New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielt mener Det hvite hus at det er en 50- 50-sjanse for seier på målstreken. Privat synes de fleste å ha gitt opp håpet. Republikanernes innpisker Tom DeLay sier resultatet er åpent, men det kan like gjerne være taktikk for å tette sprekkene.

Bob Dole tapte for Bill Clinton i 1996, men ber at republikanerne nå må gå inn for en reprimande. Så langt har partifellene til Dole vært totalt negative til et alternativ til riksrett.

Den nye kongressen må begynne sitt arbeid 2.januar med blanke ark og få det politiske arbeidet for USA på beina igjen.

I sin artikkel foreslår Bob Dole følgende:

Representantenes hus stemmer over de fire anklagepunktene fra justiskomiteen, som planlagt torsdag.

Reprimande

Senatets president, visepresident Al Gore, må lede debatten, ikke høyesterettsjustitiarius William Rehnquist som normalt vil presidere ved en rikrettssak i Senatet.

Etter at Senatet har samlet seg om innholdet, sendes resolusjonen til Representantenes hus, hvor resolusjonen blir diskutert.

Den tidligere flertallslederen i Senatet, Bob Dole, foreslår at Bill Clinton gir løfte om å støtte resolusjonen som Senatet og Huset kommer fram til. Dette må han gjøre i forkant.

Underskrift

Bill Clinton har allerede gitt beskjed om at han vil akseptere en reprimande.

Når begge kamrene i Kongressen er blitt enige om resolusjonen som blir den endelige reprimanden, må Clinton underskrive den i all offentlighet.

Tidligere presidenter har vært forsiktige i riksrett-debatten, men nå har både Jimmy Carter og Gerald Ford oppfordret Kongressen til å gå inn for reprimande som alternativ til riksrett.
Eks-president George Bush holder seg taus av hensyn til sønnene George W. og Jeb, som er guvernører i Texas og Florida. George snuser dessuten på presidentjobben.