Hacket på sosiale medier:

Vilde (27) fikk sjokktelefon - nå advarer hun andre

Tirsdag ble Vilde Strand Garvik vekket av kjæresten klokka 07 på morgenen. - Sjekk Instagram!

FALSK PROFIL: Vilde Strand Garvik fant ut at noen hadde brukt bildene hennes til en falsk profil på sosiale medier. Foto: Elisabeth Lian
FALSK PROFIL: Vilde Strand Garvik fant ut at noen hadde brukt bildene hennes til en falsk profil på sosiale medier. Foto: Elisabeth Lian Vis mer
Publisert

Vilde Strand Garvik ble skremt da hun gikk inn på Instagram tirsdag morgen.

27-åringen ble vekket av kjæresten hennes, som hadde blitt varslet om at noen hadde laget en falsk profil på Instagram med hennes bilder.

- Jeg gikk rett inn for å finne den falske profilen, men den hadde blokkert meg. Da jeg brukte kjærestens telefon, så fant jeg den med en gang, sier Garvik til Dagbladet.

- Det var en seksuell profil. Det så ut som jeg solgte noe.

Garvik rapporterte profilen med en gang, og i løpet av dagen fikk hun flere meldinger fra venner om at de hadde sett profilen og gjort det samme.

LA UT STORIES: På den falske Instagram-profilen ble det lagt ut flere stories, hvor det ble vedlagt lenker som man kunne følge. Garvik forteller at ingen av de hun snakket med turte å trykke på lenka, da de var redde for virus. Foto: Skjermdump/Instagram
LA UT STORIES: På den falske Instagram-profilen ble det lagt ut flere stories, hvor det ble vedlagt lenker som man kunne følge. Garvik forteller at ingen av de hun snakket med turte å trykke på lenka, da de var redde for virus. Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

- Anbefaler lukket profil

Hun sier at det var en veldig ekkel opplevelse, og at det er ekstra «creepy» at profilen så ut til å selge sex.

- Jeg syntes det var skikkelig ekkelt. Det var lagt ut flere stories og bilder på Instagram-profilen av meg. I tillegg hadde profilen fått flere følgere.

- Jeg trodde ikke slikt som dette kunne skje meg. Jeg er en helt vanlig jente, og ikke noe kjent. At det kan skje med alle, er noe folk burde vite. Jeg anbefaler alle å ha lukket profil på Instagram, da at det blir mindre sannsynlig at slikt skjer.

Garviks hendelse har tidligere blitt omtalt i Haugesunds avis.

SPILTE PÅ SEX: Det var tydelig at den falske profilen av Vilde Strand Garvik spilte på seksuelle tjenester. Foto: Skjermdump/Instagram
SPILTE PÅ SEX: Det var tydelig at den falske profilen av Vilde Strand Garvik spilte på seksuelle tjenester. Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

Advarer unge

Noen timer etter at Garvik og flere venner hadde rapportert den falske profilen, hadde den fortsatt ikke blitt lagt ned. Da tok Garvik kontakt med slettmeg.no.

- Jeg fikk svar fra dem om at de skulle følge opp saken. I løpet av kvelden var profilen borte, sier Garvik.

27-åringen sier at hun har vurdert å anmelde saken om profilen ikke hadde blitt fjernet relativt raskt.

Garvik synes det er ubehagelig å tenke på at slike profiler kan lages så enkelt. Hun tenker spesielt på at dette også kan skje med langt yngre personer enn henne selv.

- Tenk om noen lager falske profiler med barn på 13 år. Jeg er 27 år og lar ikke dette gå skikkelig inn på meg, men det kan fort skje med yngre, mer sårbare folk.

Sett flere tilfeller

Dagbladet kontakter slettmeg.no om falske profiler på sosiale medier, hvor leder, Hans Marius Tessem, forklarer at det dessverre er vanskelig å hindre at falske profiler blir laget, så lenge det finnes bilder av en person på nettet.

- Du kan lukke profilen din på Instagram, det vil selvfølgelig hjelpe noe. Men så fort noen kan finne bilder av deg selv på nettet, er det like lett å lage en falsk profil av deg, sier Tessem til Dagbladet.

Han forteller at de ser tilfeller om falske profiler på Instagram støtt og stadig.

Nå kommer Tessem med noen nye, enkle råd om hvordan man kan få falske profiler raskere fjernet, om man plutselig blir rammet av et slikt tilfelle.

- Et grep man kan gjøre er å få verifisert profilen sin, slik at andre brukere lettere kan vite om en profil er ekte og ser hvilken profil som er autentisk.

ESKPERT PÅ SOSIALE MEDIER: Hans Marius Tessem er seniorrådgiver for nettsida Slettmeg.no. Foto: Privat
ESKPERT PÅ SOSIALE MEDIER: Hans Marius Tessem er seniorrådgiver for nettsida Slettmeg.no. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at det har hendt at personer rapporterer inn falske profiler, som ikke blir slettet av Instagram med en gang av ulike grunner.

- Om noen har en Instagram-profil med et profilbilde som ikke er av ansiktet sitt, så kan det være mye vanskeligere for dem å identifisere hvilken profil som faktisk er ekte. Om den falske profilen bruker et hovedbilde som faktisk er av personen som ikke har et eget profilbilde, da kan det ta tid før skaden blir fikset.

- En forferdelig krenkelse

Tessem har sett mange tilfeller hvor personer har fått falske profiler opprettet. I tilfeller som Gravdals blir slike hendelser veldig krenkende.

- Det må føles forferdelig krenkende å oppleve noe sånt. Det blir nærmest et karakterdrap av henne. Alle falske profiler oppleves som krenkelser, sier Tessem.

Han sier de også har sett at falske profiler er blitt laget ens ærend for å utføre karakterdrap, ved blant annet å dele rasistiske uttalelser og tilbud om seksuelle tjenester.

- Noen ganger ytrer falske profiler seg om noe som ikke den ekte personen står for. Vi har blant annet sett folk prøve å sverte lokalpolitikere ved å lage falske profiler på sosiale medier.

RYSTER USA: Saken om «Dommedagsmammaen» Lori Vallow Daybell sjokkerer USA. Politiet frigir video fra avhøret. Video: NTB / Chandler P.D. Vis mer

Yngre tilfeller

Tessem sier at de har sett falske profiler blitt laget om ungdom helt ned i 13-årsalderen.

- Om det er falske profiler med ungdom og barn, og det er noe seksuelt innhold, så er det ikke vi som håndterer saken. Da går den rett til politiet, forklarer Tessem.

Han forteller at de riktignok må håndtere mange falske profiler laget av ungdomsgjenger på Instagram.

- Det er mange som lager falske profiler, hvor de utgir seg for å være noen fra skolen sin, for eksempel. Da kan de kontakte bestevennene til denne personen med den falske profilen, og få vite hemmeligheter om dem, eller spre rykter.

- Ja, de er så utspekulerte?

- Å ja. Jeg har sluttet å bli overrasket over hvor kreative ungdommer kan være.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer