EKSEMPEL: Viljar Hanssen (18) og justisminister Knut Storberget har møtt hverandre flere ganger etter at Viljar ble skutt fem ganger på Utøya. I dag ble Viljar trukket fram av Storberget som som et eksempel på statsministerens ord; «mer demokrati, mer åpenhet, men aldri naivitet».Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
EKSEMPEL: Viljar Hanssen (18) og justisminister Knut Storberget har møtt hverandre flere ganger etter at Viljar ble skutt fem ganger på Utøya. I dag ble Viljar trukket fram av Storberget som som et eksempel på statsministerens ord; «mer demokrati, mer åpenhet, men aldri naivitet».Foto: Øistein Monsen / DagbladetVis mer

Viljar (18) gir Storberget håp for framtida

- Kanskje hans innsats kan stå som eksempel på ordene; «mer demokrati, mer åpenhet, men aldri naivitet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange sliter fortsatt, og ser mørkt på fremtiden. 4. august ble jeg bedt om å komme til Ullevål sykehus for å markere 18-årsdagen til Viljar Hansen, en av ungdommene på Utøya som ble hardt skadet av flere skudd, sa justisminister Knut Storberget under sin redgjørelse om 22. juli-beredskapen i Stortinget i dag.

Viljar Hanssen, 18-åringen Storberget nevnte, forteller til Dagbladet at det ante ham at han ville bli trukket fram under høringa.

 - Du kan jo kanskje si at jeg hadde fått et lite hint om at Knut Storberget ville nevne meg i dag, sier han.

- Et hint?

- Ja, et flott hint! Han ringte meg i går og fortalte at han ville si at han hadde satt pris på samtalene våre, sier han.

- Fint sagt Og justisminister Knut Storberget snakket varmt om Viljar under høringa:

- Han var hardt rammet og svak. Han tok meg straks i hånda og sa: «Knut, det finnes så mange gode mennesker der ute». Det gleder meg at han i dag er oppe og går. Og til alt overmål er aktiv i lokalpolitikken, som nyvalgt representant i lokalstyret i Longyearbyen.

- Kanskje hans innsats og stå på-vilje kan stå som eksempel på statsministerens ord; «mer demokrati, mer åpenhet, men aldri naivitet», fortsatte justisministeren.

Viljar innrømmer at han synes det er stas å bli nevt.

REDGJORDE: Justisminister Knut Storberget møtter Stortinget tidligere i dag  for å redegjøre for 22. juli-beredsskapen. I tillegg til at han påpekte for sju punkter han mener blir viktige i tida framover, snakket han varmt om 18 år gamle Viljar Hanssen fra Svaldbar. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
REDGJORDE: Justisminister Knut Storberget møtter Stortinget tidligere i dag for å redegjøre for 22. juli-beredsskapen. I tillegg til at han påpekte for sju punkter han mener blir viktige i tida framover, snakket han varmt om 18 år gamle Viljar Hanssen fra Svaldbar. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det er utrolig hyggelig, og jeg synes det var fint sagt av ham. Å være et godt eksempel for andre, er veldig positivt. Jeg har alltid stått for en politikk som er åpen, og mener det er viktig at det skjer også her, sier Viljar.

Sykehusbesøk Viljar og Storberget har hatt mye kontakt etter 22. juli. Som Storberget selv sa under høringa, besøkte han 18-åringen  på sykehuset rett etter at han hadde våknet fra koma for å feire burdagen hans.

- Det var en veldig spesiell, men også en utrolig flott feiring. Viljar var ikke helt pigg, han var mildest talt sengeliggende, har Storberget tidligere sagt til Dagbladet.

I løpet av sykehusbesøket spurte han 18-åringen om han kunne tenke seg å være hans rådgiver i justisdepartementet en hel dag.

- Det sa Viljar umiddelbart ja til, sier Storberget til Dagbladet.

Flere besøk Og for en måneds tid siden fikk Viljar løftet innfridd.

- Støtten fra Knut fra har vært viktig for meg fra da jeg våknet opp fra koma. Han har besøkt meg flere ganger. Det er kjempefint å bli ordentlig kjent med ham, sier Viljar.

RÅDGIVER: Tidligere i høst var Viljar råggiver for justisministeren en dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
RÅDGIVER: Tidligere i høst var Viljar råggiver for justisministeren en dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer