Vilje til kompromiss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 18 timer etter meklingsfristens utløp ble det i går klart at det verken blir streik i kommunal eller statlig sektor. De statsansatte godtok skissen relativt raskt etter at den ble lagt fram i går morges klokka 0700. Den økonomiske rammen for årslønnsvekst ligger på 3,5 prosent, som er blitt normgivende for årets oppgjør. Det er en lønnsvekst som bidrar til å styrke norsk økonomi. Likevel gir den rom for ekstra løft for spesielle grupper, oppretting av gamle skjevheter og lokale forhandlinger. Fra arbeidstakernes synspunkt var det dessuten viktig at arbeidsgiverne frafalt sitt krav om begrensninger i sykelønnsordningene.
  • I kommunesektoren satt løsningen lenger inne. Det skyldtes ikke minst at kommunene i år har overtatt forhandlingsansvaret for lærerne og i den forbindelse har krevd å få dem over på et helt nytt lønnssystem med større lokale variasjoner. For lærerne har dette lønnsoppgjøret først og fremst dreid seg om å beholde de rettigheter og vilkår de har hatt med staten som arbeidsgiver. Tidligere denne måneden demonstrerte 40000 lærere over hele landet mot det de oppfattet som Kommunenes Sentralforbunds steile holdning og manglende forhandlingsvilje. I går maktet partene imidlertid å bygge bru over motsetningene.
  • Det skal vi alle være glade for. Streik i offentlig sektor rammer befolkningen mer enn den arbeidsgiver arbeidstakerne ønsker å presse. Og når befolkningens tålmodighet allerede er tøyd kraftig etter ukevis med transport- og avisstreik, skal alle involverte parter prise seg lykkelig over at det ble en løsning. Her er det imidlertid ikke lykken som har brakt fram resultatet, men vilje og evne til å finne et kompromiss. Som meklingsmannen i kommunal sektor, Dag Nafstad, uttrykte det da han la fram sin skisse: «Dette har vært en lang og vanskelig prosess med mange elementer, vanskelige utregninger og motstridende interesser.» Det er med andre ord litt av en prestasjon fra hans og Reidar Websters side å få et slikt oppgjør i havn. Og når resultatet likevel er et kompromiss, er det tross alt bedre å finne løsningen etter 18 timers mekling på overtid enn etter uker med streik.