Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vilje til Kosovo-løsning

Utenriksminister Knut Vollebæk er optimistisk etter sitt møte med FNs generalsekretær i dag. - Russland og USA nærmer seg hverandre og NATO er innstilt på kompromisser, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan ikke tenke meg å gi slipp på et militært nærvær i Kosovo, sa utenriksminister Knut Vollebæk etter sitt møte med FNs generalsekretær Kofi Annan tirsdag. - Men på andre punkter er det muligheter for kompromiss.

Økt optimisme

Vollebæk innrømmet at det kanskje var «på kanten» at han som utenriksminister og formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) tok ordet kompromiss i sin munn, siden NATO formelt holder fast ved alle krav til Yugoslavias president Slobodan Milosevic.

Det er likevel ingen tvil om at nordmannens frimodighet avspeiler en økende optimisme på vestlig side, etter at russerne for alvor er kommet med i meklingsforsøkene. Vollebæk hadde også et møte med Viktor Tsjernomyrdin i FN-huset i dag.

Dit kom Boris Jeltsins spesialutsending direkte fra Washington. De omfattende samtalene med president Bill Clinton og visepresident Al Gore har foreløpig ikke gitt håndfaste resultater, men det hersker brått en annen stemning.

Smidig

- Jeg tror det er for tidlig å si at utsiktene er lysere, sa Vollebæk. - Men det er klart at russerne og amerikanerne er kommet hverandre nærmere i spørsmålet om en internsjonal styrke. Russland innser at en styrke er nødvendig for at flyktningene skal kunne vende hjem, selv om det stadig er diskusjon om sammensetningen.

NATO signaliserer nå først og fremst smidighet med formuleringer som åpner for at et mindre anntall jugoslaviske soldater blir stående i Kosovo. Norges utenriksminister antydet at den jugoslaviske hæren kan beholde stillinger langs grensene og slik markere at Kosovo fortsatt er en serbisk provins.

Vollebæk fremholder likevel at Milosevic foreløpig ikke har gitt klare tegn til fredsvilje, og understreker at enighet mellom Russland og USA ikke er nok.

Tynt brev

En telefonsamtale med USAs viseutenriksminister Strobe Talbott i morges, bekreftet at amerikanerne fant lite nytt i brevet fra Milosevic til Clinton, som ble overbrakt av borgerrettslederen Jesse Jackson kvelden før. Brevet fra president Jeltsin ble derimot betegnet som svært løfterikt.

Krigen kan fortsatt bli langvarig, advarer Vollebæk. Bombingen må fortsette, kanskje i mange uker.

Likevel ser OSSE for seg en løsning som bygger på et nytt vedtak i FNs sikkerhetsråd og en militær fredsstyrke med mandat fra verdensorganisasjonen, men med NATOs kommandosystem på plass. Det siste kan det bli vanskelig for russerne å svelge.

Etisk dilemma

På spørsmål om hvordan NATO kan tenke seg et kompromiss med Milosevic, samtidig som man daglig anklager ham for massemord, etnisk rensing, barnedrap og organiserte voldtekter, innrømmer Vollebæk det etiske dilemma.

- Hvis vi ikke tenker oss okkupasjon, må vi forholde oss til myndighetene i Beograd. Det gjelder å binde dem opp så vi kan unngå en fortsettelse eller gjentakelse av grusomhetene.

Utenriksministeren er ikke innstilt på en pause i NATOs bombing, slik Russland krever og Jackson foreslo da han i helgen fikk løslatt tre amerikanske krigsfanger i Beograd.

(NTB-Helge Øgrim)