Vilje til makt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det tvisynte nei-partiet Venstre har startet en grundig prosess som skal munne ut i et standpunkt til norsk EU-medlemskap i 2005. Flere partiinterne utvalg er i sving for å se nærmere på argumenter for og mot medlemskap på områder som energi, miljø, distriktspolitikk og demokrati. Da landsmøtet i går diskuterte globaliseringsspørsmålet, omgikk man bevisst og omhyggelig EU-spørsmålet for å unngå konflikter på et for tidlig stadium. Selv om begge sider er tallrikt representert blant delegatene, er det enighet om å vente med å ta debatten.
  • Men selv om debatten skal gå sin gang og argumenter for og mot skal brytes, tyder mye på at Venstre er inne i en glideflukt fra nei til ja. Partileder Lars Sponheim antydet på pressekonferansen før landsmøtet at Venstre kan bli det eneste nei-partiet som gir sine velgere et annet råd i 2005 enn i 1994. Ferske meningsmålinger viser at det er flertall blant Venstres velgere for medlemskap. Svært mye av retorikken og argumentasjonen omkring internasjonale problemer og utfordringer bygger opp under det som kan bli partiets nye syn på EU.
  • Partilederen og landbruksminister Lars Sponheim erklærer seg fortsatt som nei-mann. Men han vil prøve sine argumenter mot nye realiteter. Og de nye realitetene er blant annet et sterkt utvidet EU og en akselererende globalisering av handelen, noe han opplever i WTO-sammenheng. Justisminister Odd Einar Dørum er engasjert i internasjonal bekjempelse av terror.
  • I går begrunnet samferdselsminister Torhild Skogsholm hvorfor hun ønsker at partiet skal gå inn for EU-medlemskap. Hun vil inn i EU for å få innflytelse. Hun ønsker å være med i de EU-fora som formulerer bestemmelser for trafikk og sikkerhet på veier, i tunneler, i luft og på sjøen. Hun ergrer seg over at Malta og Portugal i dag har større innflytelse på største tillatte helningsgrad i norske tunneler enn Norge. Overfor Dagbladet erklærer hun at hennes ambisjon er å bli EU-kommissær for miljø og samferdsel. Det er en ambisjon av sponheimske dimensjoner. Men som vi har betydelig sans for.