Viljen mangler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Vidar Helgesen sier i dag at FN har gitt regjeringen i Sudan muligheten til å opptre på måter som er stikk i strid med våpenhvileavtalen som ble inngått med opprørerne i april, og at FN-planen bidrar til etnisk rensing.

Uavhengig av de planer som måtte bli lagt i FN, er det avgjørende at regjeringen i Khartoum viser vilje til å stanse Janjaweed-militsens herjinger. Det har hittil ikke skjedd, og de nære forbindelsene mellom regjeringen og militsen er åpenbar i Darfur-regionen.

Helt siden Sudan ble uavhengig i 1956, har svake regjeringer i Sudan benyttet seg av stamme-militser. Landet er rett og slett for stort for den sudanske hæren. Janjaweed-militsen er også skapt av regjeringen. Regjeringen ble tatt på senga da den såkalte Sudans frigjøringshær angrep El-Fasher-flyplassen i Darfur i 2003. Det ydmyket president Omar al-Bashir, som lovet hevn for angrepet. Han ville imidlertid ikke bruke den 90 000 mann store hæren, som stort sett består av fotsoldater fra Darfur. Isteden ble Janjaweed skapt.

Regjeringen har fløyet inn våpen og mat til Janjaweed med helikoptre, og Human Rights Watch har i en fersk rapport sitert fra et regjeringsdokument hvor lokale myndigheter blir bedt om å hjelpe og støtte Janjaweed-militsen.

USA arbeider med en ny FN-resolusjon, og vil presse på for å få iverksatt sanksjoner mot regjeringen fordi de mener at den fortsatt støtter militsen. Men selv om president Bashir har forsøkt å få militssoldatene inn i landets paramilitære styrker, og i politiet, er det ikke bare viljen det skorter på. Forsøk på avvæpning av militsgruppene kan føre til innbyrdes kamp i militsgruppene og mot regjeringen. En slik utvikling vil Bashir for enhver pris unngå fordi det ytterligere vil svekke regjeringen, og være en gavepakke til opprørerne. Eller som en diplomat sa det i forbindelse med fredsforhandlingene i Addis Abeba nylig: Det internasjonale samfunnet ber Sudans regjering om å gjøre det de ikke kan gjøre.