Viljen til makt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke lett å lede Arbeiderpartiet i den ørkenvandring partiet er inne i. Thorbjørn Jagland skapte for to år siden grunnlaget for det borgerlige flertallet på Stortinget som ikke hadde funnet sammen siden Syse-regjeringen sprakk. Problemet nå er at Arbeiderpartiet ikke vokser i opposisjon, men tvert imot synker som en stein. AUF-leder Anniken Huitfeldt sier at partiet ga fra seg sitt sterkeste kort, vilje til makt, da Jagland gikk av. Kommunevalget tyder på at hun har rett. Velgerne lurer på om partiet også mistet evnen. Valget viste samtidig at partiene i Bondevik-regjeringen ikke nyter spesielt godt av å ha makta. Men det er støttepartiene på høyresiden som tjener på det.
  • Nå prøver Arbeiderpartiet å gjenerobre noe innflytelse på utformingen av politikken ved av all kraft å erklære sin vilje til budsjettkompromiss med regjeringen. Men kravlista er så omfattende at forhandlingene blir knallharde hvis de i det hele tatt kommer i gang. Går regjeringen igjen til høyrepartiene og holder fast ved sitt borgerlige flertall, fortsetter ørkenvandringen for Arbeiderpartiet.
  • Thorbjørn Jagland har altså mye mer å tenke på enn sin egen stilling. Ettervalgsundersøkelsen viser at Arbeiderpartiet gjorde et dårlig valg blant de unge, blant kvinnene og blant de med høy utdanning. Det er et varsel om at partiet kan vandre Venstres vei dersom trendene ikke snus.
  • Arbeiderpartiets leder har bedt om gjenvalg mer enn et år før landsmøtet. Ifølge hans egen beskrivelse av velgermassen med to tredjedeler på ubestemt vandring fra valg til valg, betyr partiledelsens evne til å komme i nærkontakt mye mer enn i tidligere tider da klassetilhørighet avgjorde stemmegivningen. I fjor viste meningsmålingene en oppslutning over 40 prosent med Jagland som leder. Han må lede partiet tilbake til dette nivået før bladene blir gule igjen dersom han vil hindre at nervøsiteten splitter og lammer partiet foran det kommende stortingsvalget. Nå er det partiet som stiller kabinettspørsmål til sin leder på 36,9.