Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vilkårlig straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vanskelige fanger i norske fengsler skal tvinges til bedre oppførsel ved at fengselsmyndighetene får større makt over når de skal slippes fri. Ifølge Dagsavisen vil straffelengden for langtidsdømte bli skjerpet fra 1. januar, og ledelsen ved hvert fengsel kan fastsette tidspunkt for løslatelse. Slik innføres trynefaktoren i det norske strafferettssystemet.
  • En rekke strafferettsadvokater protesterer heftig mot reformen, og mener at den er et anslag mot rettsstaten. Det er vi enig i. I en rettsstat er det domstolene som skal bestemme hvor lenge lovbrytere skal sitte i fengsel. Hos oss har det vært kutyme at en maksimumsdom på 21 års fengsel automatisk betyr 12 år. Nå heves denne grensen til 14, altså en betydelig skjerpelse. Når det så blir opp til fengselsmyndighetene å bestemme når de dømte skal slippe ut, vil straffens lengde i tillegg bli langt mer usikker. En slik skjønnsmessig straffeutmåling bør ikke fengslene utøve.
Hele Norges coronakart