Vill feiring i natt etter politiets tilbaketog

To demonstranter er drept, 79 skadd og 939 arrestert i Tyrkia. Nå har politiet forlatt Taksim-plassen.

TÅREGASS: Til sammen 939 personer er ifølge innenriksminister Muammer Güler pågrepet for demonstrasjoner i Istanbul og andre byer rundt om i Tyrkia. Foto: REUTERS/Murad Sezer
TÅREGASS: Til sammen 939 personer er ifølge innenriksminister Muammer Güler pågrepet for demonstrasjoner i Istanbul og andre byer rundt om i Tyrkia. Foto: REUTERS/Murad SezerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsgrupper fordømmer politivolden de sier ble demonstrantene ble utsatt for, og Amnesty International sier at to demonstranter er drept i uroen.

Til sammen 939 personer er ifølge innenriksminister Muammer Güler pågrepet for demonstrasjoner i Istanbul og andre byer rundt om i Tyrkia.

Han la til at 79 mennesker er skadd i sammenstøtene, et langt lavere tall en aktivister og sykehuskilder oppgir.

Jubel og dans Sent lørdag kveld danset og sang demonstrantene på Taksim-plassen etter at politiet hadde trukket seg tilbake. Noen sendte også opp fyrverkeri.

En kaféeier i nærheten av plassen sier han er stolt av demonstrantene, mens han feier knust glass og brent plast foran butikken sin.

- Alle har vært her, folk på venstresiden, høyresiden, selv Erdogans tilhengere. Folk er sinte. Jeg er så stolt av dem, sier Ataman Bet, som mener at skadene på butikken hans er et «nødvendig offer».

Hardt til verks Tyrkias regjering innrømmet tidligere at politiet har gått vel hardt til verks mot demonstrantene i Istanbul. Fredag og lørdag var demonstranter og politi involvert i sammenstøt i sentrum av den tyrkiske storbyen.

- Det er sant at det er blitt gjort feil, at politiinnsatsen har vært ekstremistisk, sier statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig ber han demonstrantene om å slutte å skape problemer for «besøkende, fotgjengere og butikkansatte» og lover at politiet vil sørge for at det igjen blir ro og orden på Taksim-plassen i Istanbul.

- Taksim-plassen kan ikke være et område der ekstremistene går amok, sier Erdogan.

Grønn lunge Demonstrasjonene startet som en protest mot at det skal bygges et kjøpesenter i en grønn lunge i Istanbul, men utviklet seg raskt til å bli et kraftig uttrykk for misnøye med det demonstrantene kaller en stadig mer konservativ og autoritær regjering.

Erdogan fastholder at utbyggingen av kjøpesenteret blir gjennomført som planlagt. Han mener at saken kun er et påskudd for å demonstrere og lage bråk.

Demonstrasjonene spredte seg raskt til resten av Tyrkia, med protester i en rekke andre byer. I Ankara stanset politiet en gruppe demonstranter som ville marsjere til nasjonalforsamlingen og statsministerens kontor.

Blant de konkrete tingene som utløste sinnet til de unge demonstrantene, er stadig strengere restriksjoner på salg av alkohol og advarsler den siste tiden mot offentlig intimitet.

Bekymring for at Vesten er i ferd med å dra Tyrkia inn i konflikten i Syria bidro også til protestene. (NTB)