Vill flukt etter attentatet

DRAMMEN (Dagbladet): I kjeledress og med langhåret parykk syklet John Gerhard Berg for livet opp Konnerudgata. Bak ham freste lunta på den svære bilbomben. Her forteller de to bombemennene om den skjebnesvangre kvelden for snart fem år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august i fjor gikk John Gerhard «Jom Jom» Berg (36) i politifella, og fortalte hvordan han og kompisen Kai «Murer'n» Mosether (32) sprengte Bandidos-hovedkvarteret i Konnerudgata i Drammen til himmels.

Astrid Bækkevold ble drept og regninga lyder på 285 millioner kroner.

Gjennom lange avhør fortalte de to historien som gjør at sju menn tilknyttet Hells Angels (HA) i dag møter i Drammen byrett tiltalt for mordbrann.

Forkledd på sykkel

I kveldinga onsdag 4. juni kjørte Berg og Mosether fra Jevnaker og til Strømsø i Drammen, i hver sin bil. Berg hadde allerede ordnet alibi i Drammen. Begge to har fortid i det som seinere ble Hells Angels Hamar, og nå skulle erkefienden Bandidos i Drammen «få seg en støkk».

Mens en nervøs Mosether satt igjen i sin egen bil i busslomma bak Marienlyst stadion, kjørte en forkledd Berg den røde VW Transporteren med sin dødbringende last inn ved Bandidos' lokaler.

Han tente lunta og kastet seg på sykkelen, forkledd med langt flagrende hår og rød kjeledress. Her ble han sett av et vitne. Berg kom til fluktbilen klokka 23.45, da var også den meterlange lunta brent ned.

Eksplosjonen som fulgte, kastet motordeler over en halv kilometer, og kunne høres over hele byen. Mosether sier han ble skrekkslagen da det smalt.

- Der og da gikk det opp for meg at dette var noen voldsomme greier, forklarer Mosether.

Kjørte i sjokk

Berg smøg seg inn i en spesiallaget kasse i fluktbilen, og Mosether dekket den med verktøyet sitt, før han ga gass nedover mot E18. Men i sjokket etter smellet kjørte han inn på europaveien i feil retning, mot Larvik.

- Det meste var ganske kaotisk. Jeg visste vel nesten ikke hva jeg holdt på med, forklarer Mosether.

Mosether snudde og kjørte via Oslo og til Hamar sentrum, der Berg hoppet av. Deretter kjørte Mosether for å kvitte seg med kassa.

Peker på hjernen

Berg og Mosether vil i Drammen byrett framstille seg som redskaper i hendene på sine gamle venner og medtiltalte i HA.

- Torkjel (Alsaker) ga ordren, og han var også pådriveren. Jeg mener han får ta sin del av ansvaret, har John Gerhard Berg forklart til politiet.

- Hadde jeg visst hva de egentlig hadde tenkt å gjøre der nede, så hadde jeg selvfølgelig ikke blitt med, forklarer Kai Mosether.

- Jeg skulle jo bare svippe ned og hente «Jom Jom». Jeg trodde bomben skulle lage et hull i veggen og ikke drepe, hevder Mosether. Han har erkjent medvirkning til skadeverk, ikke mordbrann.

MORDBRANN: Motordeler ble spredd over en halv kilometer etter bombeattentatet ved Bandidos-hovedkvarteret i Drammen. I dag begynner straffesaken mot sju personer med tilknytning til Hells Angels.