Vill flukt fra dødsorkanen

Her flykter ekteparet John og Kathy Volkman for livet mens en metallplate farer gjennom lufta i byen Gulfport i Mississippi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Orkanen Katrina herjet gjennom New Orleans og delstatene Louisiana, Mississippi og Alabama i går kveld. I natt ble skadene anslått til 175 milliarder kroner. Minst to mennesker er rapportert omkommet på motorveiene, Tre er døde etter å ha blitt truffet av trær. I tillegg skal tre eldre ha mistet livet etter hjertesvikt.

Selv om orkanen ikke traff New Orleans direkte slik meteorologene trodde, er skadene massive i «The Big Easy». Og faren er ikke over. I natt var det ifølge borgermester C. Ray Nagin fortsatt frykt for at dikene rundt byene skulle bryte sammen.

-  Store deler av New Orleans er nå to meter under vann. Det ser helt forferdelig ut, sa journalist James Rose i den lokale tv-stasjonen KDFW.

-  Jeg har aldri sett noe liknende. Det er ikke til å tro, sa Rose.

Ingen har oversikt

Myndighetene i de rammede områdene hadde i natt ikke oversikt over de totale skadene. Mye tydet på at det er området fra New Orleans til byen Gulfport i Mississippi - om lag 120 km - som ble hardest rammet av Katrina.

-  Tusenvis av hjem er ødelagt. Store deler av det sørlige Louisiana og Mississippi er uten strøm, opplyste senator Mary Landrieu.

Hun og guvernør Kathleen Babineaux Blanco i Louisiana oppfordret i natt alle som har evakuert om foreløpig ikke å komme tilbake til hjemmene sine.

 VOLDSOMME KREFTER:  Satellittbildet viser hvilke områder som ble rammet av orkanen Katrina. Foto: AP/Scanpix
VOLDSOMME KREFTER: Satellittbildet viser hvilke områder som ble rammet av orkanen Katrina. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Det er for farlig. Bruer er ødelagt og veier skylt bort. Vi må nå bruke alle ressurser på å redde de som kan reddes, sa Mary Landrieu.

Rop om hjelp

Bare i New Orleans hadde politiet over 100 nødtelefoner fra folk som trengte umiddelbar hjelp. Etter at de verste vindkastene hadde gitt seg, kom flomvannet.

I området øst for New Orleans til delstatsgrensa til Mississippi så det ut til at minst 40 000 hjem var ødelagt av orkanen og flommen.

-  Ødeleggelsene er fullstendige. Båter er blitt skylt på land og sitter nå fast i bygninger. Det er helt utrolig, sa brannmester Pat Sullivan i Gulfport seint i går kveld.

De om lag 9000 menneskene som hadde søkt tilflukt på fotballstadion Superdome i New Orleans, fryktet det verste da deler av taket ble flerret av. Heldigvis holdt resten av taket stand. En kort periode ble det vurdert om Superdome måtte evakueres.

Chris Robinson fra den østlige delen av New Orleans ville først ikke evakueres fra huset sitt, men angret etter hvert.

-  Akkurat nå har jeg det ikke bra. Vannet stiger raskt. Jeg har en hammer, en øks og et kubein. Nå prøver jeg å bryte meg ut gjennom taket. Vær så snill og be noen om å plukke meg opp, ropte Robinson desperat på mobiltelefonen.

-  Livsfarlig!

Katrina var en orkan av styrke fem, da hun traff kysten av Louisiana. Vindstyrken var da hele 230 km i timen. I løpet av kvelden minsket orkanens kraft. Ved midnatt var kastene nede i 150 km i timen.

-  Det er fortsatt livsfarlig der ute, sa Lee Stokes, ansvarlig for redningsarbeidet i Mississippi.

I natt var det flere meldinger om tornadoer som fulgte etter orkanen. Det fryktes også springflo.

I DEKNING: Ekteparet John og Kathy Volkman løper alt de kan i byen Gulfport i Mississippi. Skadene etter orkanen ble i natt anslått til 175 milliarder kroner.
ORKAN: Redningsarbeiderne hadde en vanskelig jobb i går. Her er to av dem på vei til et hotell i Pascagoula, Mississippi, for å redde en familie.
TURIST: Orkanturist Craig Tate tar en telefonen mens naturens krefter herjer i Pensacola.
SMADRET: Denne bilen ble fullstendig smadret da en bygning i New Orleans kollapset som følge av orkanen.