Vill flukt i bare T-skjorta

MOSS (Dagbladet): Da politiet tok kontakt på arbeidsplassen Torvet Frukt & Grønt, må Reza «Silo» Mahzoozi ha trodd at spillet var over. Mens politifolkene sjekket identiteten hans, stakk 52-åringen av. Bare skinnjakka hang igjen, og mannen torde verken hente den eller løpe hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I bare T-skjorta oppsøkte den antatte drapsmannen flere vilt fremmede i jakten på et ytterplagg. Han er nå siktet for å ha drept Chi Thi Mong Tran (14) og jages i flere land.

Den ettersøkte mannen fikk til slutt lånt seg jakke og lue - og i natt var 52-åringen fra Iran fortsatt på frifot. Ifølge ett av flere tips som er kommet inn, klippet den drapssiktede mannen håret ved en frisørsalong i Oslo i går kveld.

Politietterforskerne i Moss føler seg sikre på at den iranskfødte 52-åringen, som lyder navnet «Silo», kvalte og drepte 14 år gamle Chi.

Drapet skjedde trolig søndag kveld i mannens egen leilighet, som ligger i andre etasje i Høienhaldveien 33 i Moss sentrum.

Mandag var det ingen - unntatt noen venninner av Chi - som mistenkte den tidligere bøtelagte iraneren.

Visste lite

Tirsdag på dagtid, mens han jobbet med å lempe kasser ved Torvet Frukt & Grønt midt i Moss sentrum, ble han imidlertid oppsøkt av to politifolk.

- På dette tidspunktet var Chi bare savnet, og vi sjekket ut mange personer. Vi hadde ingen spesiell grunn til å mistenke 52-åringen for noe. Alt vi visste, var at han ble kalt «Silo» og jobbet i en vietnamesiskeid grønnsaksforretning, sier politiavdelingssjef Øyvind Sveistrup.

Tabbe etter tabbe

Mannen gjorde flere tabber da han ble oppsøkt:

  • Først svarte han benektende da han ble spurt om han var «Silo».
  • Så skrev han sitt egentlige navn nesten helt korrekt på en lapp for politifolkene.
  • Så løp han av gårde.

- Mannen bidro til å identifisere seg selv. Han var verken folkeregistrert eller på andre måter registrert i Moss. Det ville blitt vanskelig å finne ham uten den lappen, sier Sveistrup.

- Og hadde han ikke stukket av, ville vi heller ikke fattet mistanke til ham på mange dager ennå.

Men det spørs om ikke det var politiet selv som gjorde den største tabben:

For det gikk et helt døgn fra 52-åringen stakk av tirsdag formiddag, til politiet tok seg inn i leiligheten hans og fant den drepte Chi.

- Det skyldes blant annet at vi ikke visste hvorfor han stakk av. Dessuten fikk vi ikke identifisert ham før etter at vi tok oss inn. På den juridiske kjennelsen om husransakelse er han kalt «Silo», opplyser lensmann John Kasper Hermansen i Rygge.

Jakke-jakten

Den videre flukten til Reza Mahzoozi vitner om desperasjon. Rundt klokka 15 tirsdag dukket han opp i butikken Jeløya Frukt & Grønt, flere kilometer fra sentrum. Den drives av de tyrkiske brødrene Suleiman og Mehmet Saracoglu.

Suleimann forteller at han stusset da han påtraff mannen med den blå T-skjorta:

- Jeg hadde sett ham tre- fire ganger før, i butikken der han jobbet, og tenkte at han var en konkurrent som kom og «spionerte». Han virket sliten og sløv, men prøvde å være påtatt blid. Plutselig begynte han å spørre etter jakke. Jeg sa vi ikke hadde. Han fortsatte å mase om ekstra jakke. Flere kunder kom til, og det ble en pinlig situasjon. Til slutt prøvde han å glatte over ved å smile høflig. Så forsvant han til fots, sier Suleiman.

Først i går fikk Suleiman høre at iraneren trolig hadde kvalt ei jente og holdt liket skjult.

- Jeg fikk sjokk og gikk rett til politiet, sier Suleiman Saracoglu.

Fikk jakke og lue

Ved 19-tida dukket mannen med kallenavnet «Silo» opp ved Tigerplassen, ikke langt unna tunnelen Mosseporten.

- Vi har fått inn flere tips om at han har trengt seg på fremmede og bedt om å få låne jakke, sier politiavdelingssjef Sveistrup.

- En eldre dame ble svært engstelig og slamret døra igjen foran ansiktet på ham.

Imidlertid lyktes det ham å låne både jakke og lue i nabolaget ved Tigerplassen, ikke langt fra Mosseskauen.

- Vi tror han gikk feil. Han hadde nok tenkt seg til en kjenning. Overfor den fremmede slo mannen en skrøne om at han hadde lagt igjen jakka på bussen. Han fikk låne ei grønn, glatt ytterjakke med svarte lapper på albuer og skuldrer. Han fikk også låne ei grønn strikkelue, opplyser Sveistrup.

I går kveld mottok politiet nærmere 30 tips. Noen av tipsene kom fra personer som var blitt bedt om å låne bort klær.

Ikke lenger «Elvis»?

- Andre tips lyder på at han er sett i Vest-Oppland, på Sørlandet, ved Romerike og i Oslo. Det mest konkrete tipset kommer fra en frisør i Oslo, opplyste Sveistrup til Dagbladet i går kveld.

Frisøren hevder å ha klippet ganske radikalt om på mannens karakteristiske hårsveis.

Mannens originale hårsveis skal være ganske lik en klassisk «Elvis-sleik», med bølgete hår og langt kinnskjegg.

Frisøren hevder at hun klippet den siktede og etterlyste mannen helt kort, uten å vite hvem hun hadde i stolen. Håret skal nå være relativt kort og grått.

- Vi er «50- 50» på om dette er rett mann, sier Sveistrup.

Klærne på

Bildet som politiet i går friga, ble tatt da mannen var anmeldt for et mindre forhold i 1998.

- Han er bøtelagt for to- tre interne familieanliggender. Det dreier seg om helt andre problemstillinger enn i vår sak, opplyser Sveistrup.

SIKTET FOR DRAP: 52 år gamle Reza Mahzoozi, som kaller seg selv «Silo», er siktet for forsettlig drap på 14 år gamle Chi. Den iranskfødte mannen er 175 cm høy og betegnes som kraftig. Bildet er tatt av politiet i forbindelse med en anmeldelse i 1998. Han kan ha klippet håret helt kort ved en frisørsalong i Oslo i går kveld.