Vill gjetting ledet til bombing

Da NATO-bombene traff den kinesiske ambassaden i Beograd i mai, var det resultat av en vill gjetting ved lokaliseringen av bombemålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avslører et dokument offentliggjort av det amerikanske utenriksdepartementet i går.

Kart fra 1997

Bombemålet var hovedkvarteret for de jugoslaviske styrkenes innkjøpssentral (FDSP).

Etterretningsoffiseren som skulle lokalisere målet tok utgangspunkt i et kart fra 1997. Han resonerte seg fram til husnummeret ved hjelp av sammenlikning med en annen gate. Forutsetningen for at dette skal fungere, er at de to gatene som blir sammenliknet ligger parallelt. Det gjør de i stor grad i USA, der gatene som oftest danner rutemønster. I gamle europeiske byer er dette ikke tilfelle.

Alvorlig feilvurdering

- Denne teknikken var fullstendig ubrukelig for presisjonsbombing. Det var en alvorlig feilvurdering, medga fungerende utenriksminister Thomas Pickering på en pressekonferanse ifølge Reuters.

Etterretningsoffiserens metode ledet til en bygning 300 meter fra FDSP. Det skulle vise seg å være Den kinesiske ambassaden, som ble flyttet dit i 1996. Byggningen var ikke avmerket på noen av amerikanernes kart.

Ikke sjekket

Lokaliseringen ble ikke sjekket av andre, til tross for at flere amerikanske, og andre NATO-lands, diplomater hadde besøkt ambassaden og visste at den lå i området rundt FDSP. En persom hadde tvilt på lokaliseringen og var igang med kontrollundersøkelser da bomben traff.

Kina ble underrettet om bakgrunnen for feilbombingen i forrige måned og har krevd at de ansvarlige skal straffes.