Vill jakt ved grensa

Hundrevis av al-Qaida-soldater er på flukt etter at de mistet Tora Bora i dagens blodbad. På bakken blir de jaget av Østalliansen, og fra lufta faller bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er folk som rømmer og folk som prøver å få tak i dem, oppsummerte forsvarsminister Donald Rumsfeld under dagens overraskelses-besøk i Afghanistan.

Han anslår at så mange som 2000 al-Qaida-soldater kan være på flukt i området. Østalliansen forsikrer at de er i hælene på fienden. Grensa til Pakistan er noen kilometer unna, men der venter rundt 4000 pakistanske soldater. Amerikanske bombefly er i natt igjen på vingene i regionen. Ifølge nyhetsbyrået AP virker det som om angrepene blir rettet mot fluktrutene mot grensa.

I ettermiddag erklærte to av Østalliansens sjefskommandanter at krigen er vunnet. Etter en kraftig sluttoffensiv kapret de de siste al-Qaida-posisjonene i området rundt Tora Bora.

- Dette er al-Qaidas siste dag i Afghanistan, sier kommandant Mohammed Zaman som er Østalliansens forsvarssjef.

Truer med dødsstraff

Mens Rumsfeld oppgir at rundt 2000 er på flukt, anslår kommandant Hazrat Ali at tallet er n ærmere 500. Han anslo for en uke siden at fienden utgjorde rundt 1000 soldater, og nå er flere hundre av disse drept. Ingen vet hvor mange som har overlevd de amerikanske bombeangrepene og bakkekampene den siste halvannen uka.

- Mine menn gjennomsøker området meter for meter på jakt etter soldatene, sier Ali til BBC.

Østalliansen truer med dødsstraff hvis lokalbefolkninga skjuler flyktende al-Qaida-soldater. Det er mulig at noen i al-Qaida fortsatt forskanser seg i de utallige hulene i området.

- Det er snakk om å fysisk grave fienden ut av alle hulene centimeter for centimeter, sier general Tommy Franks til ABC.

Hørte bin Laden

25 millioner dollar-mannen som alle leter etter, har ingen sett snurten av. Amerikanerne plukket nylig opp stemmen til bin Laden på radiosambandet ved Tora Bora. Stemmeanalyser fastslår at det med all sannsynlighet er saudiaraberens stemme, men Pentagon understreker at stemmen kan ha vært et op ptak - eller at bin Laden snakket med sine menn fra et annet sted i regionen.

- Osama bin Laden er ikke her, sa Zaman etter at soldatene hans hadde gjennomsøkt flere huler i området.

Den siste hula de gikk inn i var den som de trodde bin Laden skjulte seg i. Der inne fant de bare seks soldater.

- Vi drepte en og tok resten til fange. For noen dager siden hadde jeg informasjon om at bin Laden var der inne. Nå vet jeg ikke, sier kommandant Hazrat Ali.

Jubler ved fronten

I dagens blodige kamper ble noen titalls al-Qaida-soldater tatt til fange, og over 200 ble drept.

Østalliansen startet angrepet midt på dagen lokal tid ved å angripe opp to parallelle daler. Planen var å omringe åsryggen hvor al-Qaida har holdt stand de siste dagene. Den eneste fluktveien gikk gjennom tjukk skog som ble bombet av amerikanske krigsfly.

CNN melder at de framrykkende soldatene møtte overraskende liten motstand. Fienden hadde forlatt posisjonene og trolig flyktet.

Nyheten om seieren blir mottatt med jubel av fotsoldatene.

- Al-Qaida er ferdig! Al-Qaida er ferdig! jublet de taktfast ved fronten.

Kjøpte tid til å flykte

Afghanske kommandanter mener at al Qaida-krigernes tilbud om å overgi seg tidligere denne uka ikke var annet enn dekkoperasjoner for å vinne tid og fortsette kampen.

I Pakistan ble 31 arabere som trolig hadde flyktet fra Afghanistan, arrestert, skriver NTB. Araberne, de fleste av dem fra Jemen, ble tatt lørdag i stammeområdene i North West Frontier Province og blir holdt i et fengsel i Parachinar.

Pakistanske myndigheter tror de rømte fra basene til al-Qaida i Tora Bora, brøt ut av det beleirede området og krysset De hvite fjellene for å ta seg inn i Pakistan.

Ni andre, også de arabere, er under bevoktning på et sykehus i Peshawar der de ligger med skader av varierende omfang. En av dem hevder han er fransk statsborger, og at det er 40 andre franske borgere i Tora Bora-området.

Amerikanske soldater på flyplassen i Kandahar startet lørdag arbeidet med å bygge et improvisert fengsel for opp til 300 al Qaida-fanger.

JUBLER: Østallianse-soldater på vei tilbake fra fronten viser sin glede over seieren.
<B>TAPEREN: En afghansk soldater viser fram lommeboka som han tok fra en al-Qaida-fange.
<B>BOMBENE DREPER FIENDEN: Østallianse-soldatene sto tidligere i dag og kikket på de flere hundre bombene som ble sluppet over al-Qaida-stillingene ved Tora Bora.
<B>SEIER-HERRENE: I ettermiddag kom Østalliansens to mektigste kommandanter til verdenspressen for å fortelle om seieren. Hazrat Ali (venstre) er alliansens sikkerhetssjef og Mohammed Zaman er forsvarssjef.