Vill jubel for Israels flukt

En siste kolonne med israelske panserkjøretøyer forlot i dag tidlig Sør-Libanon og krysset grensen mot Israel. Dermed har israelerne avsluttet sin 22 år gamle okkupasjon av grenseområdene i det sørlige Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En merkbar lukt av ydmykelse omga israelernes utmarsj, mens de virkelige seierherrene i Hizbollah rykket stadig nærmere grensa. Israelske soldater sang, tutet i bilhorn, viftet med brigadeflagg og kysset hjemlandets jord etter å ha krysset grensa. Noen ba til sin gud i takk. Like ved dem i grenselandsbyen Metullah - helt nord i Israel - kom en strøm av skrekkslagne libanesiske militssoldater fra Den sørlibanesiske hær (SLA) og deres familier. De hadde kastet fra seg våpen og uniformer for å flykte fra framrykkende Hizbollah-styrker. Forlatte biler sto i flere kilometers kø før grensa, og de fortsatte til fots med barn, kofferter og vesker i hendene.

I går fikk de ett års turistvisum og arbeidstillatelse i Israel på grensa.

Flyktningleir

Deres nederlag er fullstendig. Fra 1978 har SLA vært Israels betalte håndlangere i okkupert område. De skulle ta over de militære stillingene mens Israel i ryddige former trakk seg tilbake over flere uker fram til 7. juli, som statsminister Ehud Barak hadde slått fast. Men straks israelerne begynte å dra, ga de opp.

- SLA har opphørt som samlet styrke, sa FN-talsmann Timor Göksel i går.

Den største avisa i Israel, Yedioth Ahronoth, skriver i dag at det er bekymringsverdig at FN ikke klarte å fylle tomrommet Israel etterlater seg i sikkerhetssonen i Sør-Libanon, melder NTB.

I all hast

I busslaster ble de i går fraktet til nordbredden av Genesaretsjøen, der de får husvære i telt som står igjen etter pavebesøket. Det er ikke langt fra Bet Saida, der Jesus fødde 5000 menn, foruten kvinner og barn, med fem brød og to fisk. Uten SLA til å dekke ryggen under tilbaketoget, måtte de israelske styrkene trekke seg ut raskest mulig. I et ekstraordinært regjeringsmøte i Israel mandag kveld, fikk statsminister Barak og overkommandoen frie hender til få soldatene hjem før planen.

- Tragedien er over, uttalte statsminister Erhud Barak i går, mens hans militære styrker trakk seg ut av Sør-Libanon i en fart hentet fra blitzkrigen.

Avisa Yedioth Ahronoth kalte det «en ydmykende dag». Sammenbruddet i SLA tok åpenbart Israel på senga. I løpet av et par dager har SLA-militsens medlemmer enten desertert, overgitt seg til Libanons hær, blitt arrestert av Hizbollah eller flyktet med familiene sine til Israel. Hjemme er de landssvikere, i Israel blir de flyktninger. De forlot befestede stillinger, stridsvogner og våpen, som geriljastyrkene til Hizbollah straks overtok. Da israelske styrker tidlig i går forlot den nest største basen sin i Libanon i Bint Jbel, begynte snøballen virkelig å rulle. I flokk strømmet libanesiske sivile og Hizbollah inn og tok over. Det samme skjedde i dusinvis av mindre landsbyer.

Skuddveksling

Ved Fatima-porten på grensa ved Metullah pågikk det skuddveksling i en time. Det ble skutt fra den libanesiske landsbyen Kela ned mot de flyktende militssoldatene og deres familier, som søkte dekning bak forlatte biler. Israelske soldater i dekning bak biler og frukttrær skjøt tilbake nå og da.

Dermed er Israels største frykt virkelighet: Hizbollah kan nå skyte inn i Israel fra nyerobrede stillinger like ved inngangsdøra til landet. I praksis er sikkerhetssonen fysisk utradert på mindre enn 24 timer, slik avisa Avisa Yedioth Ahronoth beskriver det i dag.

Israelerne skjøt andre steder langs grensa mot Hizbollah-stillinger på den vanlige måten, nemlig med artilleri fra lang avstand og med angrepshelikoptre. I Kyriat Shimona nær Metullah, den største israelske byen nær grensa, hadde halvparten av de 22000 innbyggerne flyktet sørover i går av frykt for angrep.

Men Hizbollah feirer nå sin historiske seier. Militsen har jagd Israel på flukt, fordi israelerne ikke lenger kunne bære tapene.

TRIUMF: En Hizbollah-soldat viser sin AK-47 til to barn som feirer Israels tilbaketrekking etter 22 års nærvær.
BESVARER ILD: Israelerne besvarte i går ild ved sin egen grense. Over natta har de fått fiendens stillinger tett inn på livet.