Vill-mat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skreien er kommet og Lofoten er stedet. Nå mangler bare et par sesongers overfiske og en ny kolleksjon luksussjarker for havgående finansfolk. Nå mangler bare at Rimi-Hagen kjøper fire mål rorbu med landingsstripe i Svolvær...

Så kan laksen bare glemme det.

- Der er laksen, ropte vi før, og pekte, sånn stas var det med laksen før den ble husdyr. Da hadde folk egne lakseklær til å fange laks i, og et par skikkelige laksestøvler kunne komme opp i over tusen kroner. Det var dengang Europas kongehus skrøt av at de kjente en klepper i Lærdalselva og laksen fløy på første klasse til de flotteste kjøkken i Michelinguiden.

Men nå?

- Æsj, det er jo bare laksen, gjesper vi nå og snur ryggen til. Det er jo bare den gamle røykelaksen med eggerøre og antibiotika. Det er jo bare den gamle laksen med agurksalat, den gamle gravlaksen med sennepssaus og lakselus, den gamle tilbudslaksen fra frysedisken. Nå som det skal være porsjert villskrei med pasta, pesto og mangomousse.

For det skal det. I år skal det være gyteferdig havtorsk. Det skal være torsk og egen fiskeplass på Haltenbanken. Det skal være opptil flere private nautiske mil i Barentshavet og egen bløgger fra distriktet. For nå er torskebestanden på vei nedover, prisene oppover og kjendisene på vei ut til fiskefeltet.

Og kokkene?

Lastet med balsamico og pinjekjerner, østerssaus og soltørkede tomater skal kjendiskokkene til Lofoten og vise hvordan skreien skal smake i matspaltene i år. Det heter crossover og betyr at et torskehode kan fylles med leverpurh, rogncoulis og serveres med stekte nudler. Ville smaker for dyre tider.

Bare ingen finner på å sette poteten fri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer