Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vill vest i Bagdad

Våpenselgeren i Bagdad peker mot oss med 9mm-pistolen. Han skoggerler og viser at våpenet er uladd. Sekunder etter skyter han et skudd i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): Kaoset er komplett på Bagdad nye marked. Hundrevis av menn rusler skjødesløst rundt med Kalasjnikover, pistoler og ammunisjon i den tette folkemengden. Potensielle kjøpere får prøveskyte med våpnene - og skyter vilt i lufta.

- Denne pistolen er brukt av en pilot tidligere, smiler våpenselgeren, som ikke vil si sitt navn. Han behandler pistolen som om den var et ufarlig leketøy. Peker mot alt og alle.

- Ingen fare. Den er ikke ladd, sier han da vi ber ham om å slutte å sikte mot oss.

Så sikter han opp i lufta for å vise at det ikke er farlig. Da smeller det. Mannen ler enda høyere og forsvinner i folkemassen.

Spark og slag

En meter lenger unna står en mann med et Kalasjnikov automatgevær. Den stammer fra et av Saddam Husseins mange palass, og koster i overkant av 80 dollar. Kalasjnikov-selgeren forsikrer oss om at han har kjøpt og betalt våpenet på lovlig vis. Noe vår irakiske tolk betviler.

- Det er et veldig bra marked etter at Saddam forsvant. Jeg har solgt våpen den siste måneden, og selger nå 10- 15 Kalasjnikover hver dag. I tillegg til pistoler og slikt. Alle kjøper. Menn i alle aldrer. Og kvinner, sier han.

Folkemengden rundt oss blir stadig større. Vår svenske kollega blir slått i ryggen. Noen blir befølt på rumpa. Ingen kommer til for å hjelpe oss, slik arabere flest ellers alltid ville ha gjort. Men irakerne på våpenmarkedet er ikke Bagdads beste barn. De ler og hisser seg mer og mer opp. Så smeller det et skudd like bak hodene våre. Det er Kalasjnikov-selgeren vi akkurat snakket med, som prøveskyter. Forsamlingen ler og hyler høyt da vi forsvinner bortover gata.

Fanger på frifot

Ifølge en sjåfør som var igjen på våpenmarkedet, ble også flere andre journalister slått og forsøkt bestjålet i går. En tv-fotograf som sto på et tak og filmet, fikk skudd mot seg. Da mediefolkene rømte åstedet, begynte to menn å krangle. Den ene av dem trakk en kniv og stakk den inn i motpartens skulderblad.

- Folkene delte seg i to grupper og begynte å skyte vilt mot hverandre og i lufta. Sjøl så jeg en mann som fikk et skudd i hodet. En forbipasserende fikk et skudd i skuldra, sier sjåføren Fadil Fawas .

Etter Saddams fall ble Iraks fengsler åpnet. Dermed er landets kriminelle på frifot rundt i Bagdad. Mange av dem holder til på Bagdad nye marked og våpenmarkedet i Sadr-byen, tidligere kalt Saddam-byen. Her kan du kjøpe absolutt alt: våpen, raketter, kanoner, ammunisjon, bilskilt, alkohol, veikort, førerkort, kort sagt det meste.

- Det irakiske folket er ikke klare for denne friheten. Det er ikke lett å gå direkte fra et diktatur til et demokrati. Spesielt ikke når du knapt har politi ute i gatene. Folk må bli lært opp til å leve i frihet. Det vil ta tid, sier en iraker til oss da vi rømmer åstedet.

Våpentettheten i Irak er skyhøy. Omtrent enhver irakisk familie har minst ett våpen i huset, og det er ikke uvanlig å ha flere våpen tilgjengelig. Etter regimefallet har irakerne også fått tilgang på mange flere våpen, fra soldater som har flyktet sin vei, fra Saddam-palasser og liknende. Overalt hvor du beveger deg i Bagdad hører du også skyting så godt som kontinuerlig.

SKJØDESLØSE: Våpenhandlerne i Bagdad viser stolt fram de mange pistolene som de selger til priser helt ned til et par dollar stykket.
BLE TRUET: Dagbladets tolk, Khudair Hussein (t.v.), ble truet på livet da vi forlot våpenmarkedet i går formiddag. Kalasjnikoven ses på bildet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media