Vill vest i Gaza

Det hersker lovløse tilstander i Gaza. Palestinsk politi mangler våpen og ammunisjon og frykter de væpnede militsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY (Dagbladet): På vei gjennom Gaza by i går ettermiddag møter vi noen av dem som skaper usikkerhet i området - en gjeng væpnede unge menn kledd i sivil. Det er uklart hvilken gruppe de tilhører, men trolig er de med i en av gruppene som har sprunget ut av Fatah, den største palestinske politiske bevegelsen.

Med automatgeværene hevet går de med raske skritt midt i hovedgata Omar al-Mukhtar og ser ut som om de eier gata. I det de passerer bilen vår, kikker de inn, men går videre.

Blodfeide

Omtrent samtidig som vi kjører gjennom Gaza, fortsetter blodfeiden i Beit Hanoun nord på Gazastripen, der et medlem av Kafarna-familien dreper en i al-Masri-familien. Politiet kommer til stedet, arresterer drapsmannen og tar ham med til Gaza by politistasjon. Deretter angriper drapsmannens slektninger stasjonen med tungt skyts. Minst en forbipasserende blir såret.

Hittil er ni drept og mange såret i feiden mellom de to familiene, forteller lokale kilder til Dagbladet. Flere steder i Beit Hanoun har innbyggerne plassert sandsekker i vinduene og på takene .

Gjenger

Det er liknende gjenger som har kidnappet utlendinger i Gaza de siste ukene. FN mener kidnappingsfaren i Gaza er svært høy. Det er bare fem utenlandske FN-ansatte igjen i hele Gaza. De får politieskorte når de reiser ut og inn av området, forteller Jamal Hamad i FN.

-  Politiet er redde for slike væpnede gjenger og greier ikke holde ro og orden, sier Tawfiq Abu Khosa, talsmann i det palestinske innenriksdepartementet, til Dagbladet. Han fraråder oss innstendig å gå ut om kvelden.

Stengte veien

Seinest for to dager siden stengte væpnede menn fra den mektige al-Banna-familien en hovedvei og krevde at palestinske myndigheter dømmer en mann til døden som drepte deres sønn. Han var politi og ble drept i et sammenstøt med narkohandlere forrige uke da politiet kom for å arrestere en kjent narkohandler.

Samtidig som politiet er svekket, er militsene styrket. Privatpersoner og militser besitter titusener av håndvåpen, mens politiet mangler våpen og ammunisjon, hevdes det fra innenriksdepartementets Abu Khosa.

LOVEN I EGNE HENDER: Væpnede menn fra den mektige al-Banna-familien stengte i helga en hovedvei i Gaza og krevde at en mann som drepte en av deres familiemedlemmer blir dømt til døden.