Villa Grande må reddes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • For noen uker siden trakk regjeringen tilbake salget av Quislings residens Villa Grande på Bygdøy i Oslo. Det var ikke kommet inn interessante bud. Deretter bestemte regjeringen seg for å finne andre anvendelser for bygningen. De som har kjempet for et senter for folkemordstudier i bygningen fattet nytt håp, og la på kort tid fram planer for et «Henrik Wergeland-senter» etter initiativ fra Jon Lilletun.
  • Så kommer meldingen fra regjeringen om at Villa Grande likevel skal selges. Det er kommet et nytt bud, åpenbart etter at regjeringen trakk salget. Det reiser spørsmålet om hva slags kollegium det er som styrer landet for tida. Vet ikke den ene statsråden hva den andre driver på med?
  • Planene om å etablere et holocaust-senter i Villa Grande var en storslått idé. Husets historie har i seg selv enorm symbolverdi. Det er dessuten vel egnet som forsknings- og konferansesenter. Et senter for folkemordstudier ville passe ypperlig i den byen som også er overlatt oppdraget med å dele ut Nobels fredspris. Det ville være et verdifullt bidrag til Oslos ry som «fredsbyen».
  • Det er utrolig hvis regjeringen Bondevik nå selger denne vakre bygningen for 70 millioner kroner. Det må fortone seg som småtterier mot det et Henrik Wergeland-senter ville kunne gi av goodwill for byen i framtida. Det gjelder ikke bare det pekuniære, men også det. Regjeringen Bondevik har tidligere vist stor sjenerøsitet da den fikk bevilget en betydelig sum penger som erstatning til norske ofre for holocaust. Og Stortinget har bevilget 40 millioner kroner til et senter for studier i jødeutryddelsen og livssynsminoriteters stilling i Norge.
  • Derfor må salget av huset stanses enda en gang. Selv i Finansdepartementet må det være mulig å tenke litt større enn det et vanlig hussalg representerer. Regjeringen Bondevik har både en kulturminister, en forskningsminister og en menneskerettighetsminister. En slik regjering kan da ikke legge seg flat for elementær regnskapstenkning. Et Henrik Wergeland-senter for studier av folkemord ville være et verdigere minnesmerke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer