Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville aldri blitt pave Frans hvis han ikke hadde blitt dumpet av Amalia

- Han sa til meg: Hvis du ikke gifter deg med meg, så blir jeg prest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Katolske prester, biskoper, og ikke minst paven selv, er pålagt å leve i sølibat.

Men selv nyutnevnte paver har hatt kjærester i ungdomstiden.

Fridde For 65 år siden opplevde Amalia Damonte (nå 77) at den gang 12 år gamle Jorge Bergoglio (nå 76) fridde til henne i et brev, melder blant annet Telegraph.

- Han sendte meg et brev der han skrev at han ville bygge et hus og at vi burde gifte oss. Men dessverre fant min mor brevet, sier Damonte da hun møtte et kobbel av TV-reportere utenfor sitt hjem i Flores.

- Han sa til meg: Hvis du ikke gifter deg med meg, så blir jeg prest.

Holdt fra hverandre Damonte sier en av grunnene til at det aldri ble noe mer mellom henne og den kommende paven, var at foreldrene hennes ikke likte flørten deres.

- Jeg svarte ikke på brevet. Jeg ønsket egentlig bare at han skulle forsvinne. Faren min hadde slått meg fordi jeg hadde skrevet til en gutt, sier hun.

- Jeg så ham aldri etter det. Foreldrene mine gjorde det de kunne for å holde oss fra hverandre.

- Ikke noe å skjule Amalia sier paven ikke trenger å frykte noen kyss og fortell-historier fra henne.

- Jeg har ikke noe å skjule, det var en helt uskyldig ting mellom to barn. Jeg tror han spurte om jeg ville gifte meg fordi han ønsket å følge eksempelet i sin egen familie og skaffe seg en familie selv.

På spørsmål om hun var forelsket, svarer hun:

SOM UNG MANN: Jorge Mario Bergoglio. Foto: Reuters
SOM UNG MANN: Jorge Mario Bergoglio. Foto: Reuters Vis mer

- I den alderen visste jeg ikke hva kjærlighet var.

Pavens søster, Maria Elena Bergoglio, sier til Telegraph at brorens ungdomsromanse var ukjent for henne. Kanskje ikke så rart, da den skjedde samme år søsteren ble født. Men den var altså ikke noe han snakket om senere. Derimot snakket de to om mulighetene for at han kunne bli pave. Det avfeide han bare, hevder søsteren.

- Han ville ikke bli pave. Han spøkte om det og sa «nei takk», sier søsteren til avisa.

I gang Mens familie og venner altså bidrar til å tegne et bilde av livet hans for offentligheten, er pave Frans selv i full gang med sin gjerning. Han ledet sin første messe i Det sixtinske kapell i går sammen med alle kardinalene som valgte ham. Tidligere på dagen var han i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma for å be og for å hylle jomfru Maria.

- Han så ut som om han alltid hadde vært pave. Det virket ikke som han var forlegen eller redd, sa munken Elio Monteleone etter pavebesøket i kirken, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!