Birgitte Tengs-saken:

- Ville aldri falt meg inn

Drapstiltalte Johny Vassbakk trodde det var Bjørn Olav Jahr som hadde tatt seg inn i huset hans. I virkeligheten var det politiet som hadde ransaket boligen.

TENGS: Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr oppsøkte tiltalte Johny Vassbakk i forbindelse med en dokumentar på TV 2. Nå ble han tema under Vassbakk forklaring i Tengs-rettssaken. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Johny Vassbakk inntok onsdag vitneboksen i rettssal 14 i Haugesund. Der startet han sin forklaring og bekreftet igjen at han nekter straffskyld for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995.

I retten kom det også fram at Vassbakk i en lengre periode har trodd at forfatter Bjørn Olav Jahr sto bak, da politiet begynte med sine skjulte ransakinger i hans bolig.

Det første som slo ham, da han oppdaget tegn på at uvedkommende hadde vært i huset hans, var at det kunne være Jahr som sto bak. Jahr ga i 2017 ut en bok om Tengs-drapet. I boka peker han ut tiltalte som en som kan ha begått drapet.

Bistandsadvokat John Christian Elden forteller at foreldrene til Birgitte Tengs ikke føler seg trygge på at rett person er tiltalt. Reporter: Audun Hageskal. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Avviser at det kunne skjedd

Vassbakk sa at han ved flere anledninger oppdaget at låsen i huset hadde vært vridd om mens han selv var bortreist på jobb fra søndager til fredager. Spikere som han satte på utgangsdørene i huset hadde også falt ned på gulvet da han kom hjem.

I stedet for Jahr, var det imidlertid politiet som hadde startet en skjult etterforskning av Vassbakk. Dagbladet har tidligere omtalt hvordan de gjentatte ganger tok seg inn i hans bolig.

- Han trodde det var meg, og han har åpenbart trodd jeg var mye mer på ham enn det jeg faktisk var. Det ville aldri falt meg inn å bryte meg inn i huset hans, sier Jahr til Dagbladet.

PÅ PLASS: Bjørn Olav Jahr har vært til stede alle de første dagene av rettssaken i Haugesund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS: Bjørn Olav Jahr har vært til stede alle de første dagene av rettssaken i Haugesund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dypt uetisk

Vassbakk satte blant annet opp kamera som skulle avsløre hvem som hadde vært i huset. Det lyktes ham imidlertid aldri å finne ut hvem som hadde tatt seg inn.

- Jeg skrev om ham i boka i anonymisert form. Og så oppsøkte jeg og filmprodusenten ham i forbindelse med dokumentarserien vi lagde. Det kan jeg forstå at han syntes var veldig ubehagelig, sier forfatteren.

UNNSKYLDNING: Bistandsadvokat Erik Lea trodde knapt sine egne ører da en journalist skal ha spurt etter Birgitte Tengs foreldre sin unnskyldning. Ståle Finsdal, etterforskningsleder i Tengs-saken for Kripos i 1995, sier til Dagbladet at han er helt enig. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Ifølge Jahr oppsøkte de ham bare en gang. De hadde da forsøkt å ringe ham noen ganger i forveien.

- Jeg ble ikke dypt sjokkert over at jeg ble nevnt her nå, men det ville vært dypt uetisk å bryte seg inn i boligen hans og jeg ville aldri gjort det, understreker Jahr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer