- Ville aldri kjørt der

Området hvor turistene ble funnet er svært bratt, og det er stor rasfare der, sier lokale turguider.

HER GIKK RASET: Raset gikk ned fra Sorbmegaisa-fjellet, i dalen midt på bildet. Lokale guider sier de aldri ville gått i dette området, fordi det er stor rasfare og svært bratt. Foto: Espen Nordahl
HER GIKK RASET: Raset gikk ned fra Sorbmegaisa-fjellet, i dalen midt på bildet. Lokale guider sier de aldri ville gått i dette området, fordi det er stor rasfare og svært bratt. Foto: Espen NordahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Området hvor fem turister ble funnet omkommet i dag er svært populært blant turister, men lokale guider sier de aldri ville kjørt på ski i dalområdet hvor fem sveitsere og en franskmann ble tatt av ras i dag.

- Jeg ville aldri kjørt i det området selv, sier Eirik Bræin Gikling hos eventbyrået Far Out, som arrangerer turer i området.

Han sier at det er helt trygt å bevege seg oppe på fjellene, men at det er stor rasfare nede i Engenesdalen.

- Jeg tror de har valgt en annen rute enn det som er normalt. De befant seg i et svært bratt område, sier Espen Nordahl.

Lett tilgjengelig Han har skrevet boka «Toppturer i Troms», en guidebok for skientusiaster, og er selv fjellguide på hobbybasis.

De gode mulighetene for løssnøkjøring gjør fjellandskapet til et yndet område blant skientusiaster. Det 1288 meter høye Sorbmegaisa-fjellet, hvor raset gikk, er særlig populært for toppturer.

- Dette området er aller mest populært for toppturer, men også blant skikjørere. Området er lett tilgjengelig, og det er mange muligheter der. I tillegg er det ofte gode snøforhold, sier Espen Nordahl.

- Det er et veldig variert område, med noen bratte partier, men også mange steder hvor det ikke er så bratt, sier han.

Stor skredfare Det har gått flere skred i Engenesdalen i Kåfjord den siste uka, ifølge Nordlys.

Lokapolitikere sier til Nordlys at det er svært stor rasfare i disse fjellområdene vinterstid. Navnet Sorbmegaisa er samisk og som oversatt til norsk betyr det «Det livsfarlige fjellet», ifølge lokalavisa.

Det var ti sveitsiske turister og to franske guider som var på tur i området da raset gikk.

Eirik Bræin Gikling understreker hvor viktig det er å bruke lokale guider i disse fjellene.

- Det veksler mellom varmegrader og kuldegrader hele tida, noe som gjør smømassene veldig ustabile, sier han.

To veier opp Elisabeth Braathen eier Lyngen Lodge i Olderdalen.

- Det er to veier opp til fjellet, gruppen som ble tatt av raset gikk opp ryggen. Der de valgte å kjøre ned, er det veldig veldig bratt. Der kjører vi aldri ned med skiturister på våre guidede turer på grunn av rasfaren, sier Braathen.

Hun forteller at politiet etter raset inntok Lyngen Lodge for å avhøre de som overlevde raset uten skader.

Gruppa som ble tatt av raset bodde ikke på Lyngen Lodge, men i en båt som lå fortøyd like ved. De skal alle være i aldersgruppen 40 til 50 år.