- Ville aldri sverget troskap til flagget

Potensielle nye nordmenn skeptiske til forslag om statsborgerseremoni.

Svitlana Kobiletska vil gjerne bli norsk statsborger, men synes at tvungen edsavleggelse er en overdrivelse. Foto: Alicia Ryberg
Svitlana Kobiletska vil gjerne bli norsk statsborger, men synes at tvungen edsavleggelse er en overdrivelse. Foto: Alicia RybergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):
- Hvis denne ordningen med obligatorisk troskapsløfte til flagg og grunnlov blir innført, må jeg sterkt vurdere om jeg heller bør søke permanent oppholdstillatelse, sier Xavier Vachon (22).

Quebec-Canadieren studerer fornybar energi, og satser på en karriere i Norge innen naturvern eller fornybar energi. På lang sikt ønsker han å bli boende i Norge.

- Hvorfor ville du ikke avlagt troskapsløfte?
- Jeg er like kritisk til den canadiske ordningen der man må love troskap til den engelske dronningen når man får pass eller ønsker å involvere seg i føderal politikk, sier Vachon.

- Jeg kan ikke hele Norges grunnlov og kommer antageligvis aldri til å kunne den fullstendig, men å sverge total lydighet til en lov byr meg imot, legger han til.

Heftig debatt
Debatten har gått varm i mange foraer etter Abid Rajas utspill om at nye landsmenn også må avlegge troskapsløfte til det norske flagg og grunnloven.

I går gikk Aps Arild Stokkan-Grande hardt ut mot Rajas utstpill. Arbeiderpartipolitikeren støtter regjeringens forslag om at nye statsborgere må bestå en kunnskapstest, men mener obligatorisk avlegging av troskapsløfte til flagg og grunnlov er meningsløst.

- Hva hjelper det om mulla Krekar hadde kommet med et slikt løfte? Skulle vi da latt ham bli i Norge? Det at nye statsborgere kan pugge seg til en slik test og statsborgerskap, er ikke en garanti for at de ikke vil gjøre noe galt, sa han til Dagbladet.

I dag svarer Raja leserne i nettmøte hos Dagbladet. Du kan delta her.

Skaper bekymring
Svitlana Kobyletska er av en annen oppfatning. 33-åringen er utdannet fililog i Ukraina, og har bodd i Norge i syv år. Hun studerer og jobber som regnskapsfører i Oslo. Med regjeringens forslag til statsborgertest i sikte, har hun fått dårlig tid med å søke om statsborgerskap.

- Fordi jeg er bekymret for hva som kan skje dersom jeg ikke står på en slik test, sier hun. På høyres forslag til statborgertest fikk hun 14 riktige svar, og hadde dermed såvidt bestått dersom testen var reell.

- Hva trenger Norge? Mennesker som kan pugge svar på kunnskapsspørsmål, eller mennesker med gode holdninger? Man må gjerne teste nye landsmenn, men holdninger og fremtidsplaner bør være avgjørende, mener Kobyletska.

- Overdrivelse
- Jeg studerer i Norge, jobber for norske selskaper, har norsk førerkort. Jeg har allerede tatt viktige valg om tilhørighet gjennom å gjøre dette, og føler at statsborgertesting og troskapsløfter blir en overdrivelse.

Xavier Vachon elsker Norge, men kunne aldri tenkt seg å sverge troskap til det norske flagget og grunnloven. (Foto: Maria Gina Nessler)
Xavier Vachon elsker Norge, men kunne aldri tenkt seg å sverge troskap til det norske flagget og grunnloven. (Foto: Maria Gina Nessler) Vis mer

En av de viktigste verdiene man har i dette landet, er aksept for at folk skal kunne være seg selv. Det bør også gjelde nye statsborgere, sier Kobyletska. Hun føler at hun allerede har blitt testet mange ganger.

- Og når det gjelder spørsmålet om likestilling, er det i så fall noe alle nordmenn bør testes i, legger hun til med et smil.

Kobiletskaya mener at en statsborgerseremoni kan være godt for enkelte, og støtter det så lenge det blir på frivillig basis.

- Nasjonalistisk tiltak
Ulla Kusnitzoff er dansk frilansjournalist og bosatt i Oslo. Hun synes ikke obligatorisk troskapsløfte er en god ide.

- Jeg ville ikke engang avlagt ed til det danske flagg. Jeg er redd for slike nasjonalistiske tiltak, sier hun.

Derimot synes hun godt at nye statsborgere kan skrive under på at de har tatt til seg kunnskapen man får på de obligatoriske introduksjonskursene.

Selv fikk hun 17 riktige svar på statsborgertesten, men synes den er en dårlig ide.
- Det gjør meg ikke til en bedre statsborger at jeg kan svare riktig på denne typen spørsmål, sier hun.

Og jeg kan fremdeles ikke stå på ski, liker ikke pølse i lompe så godt, og jeg kommer aldri til å gå i ull-bundad, ler Kusnitzoff.