Ville aper angrep japansk by - 31 skadd

TOKYO (NTB-AFP): Til sammen 31 kvinner kom til skade da en flokk ville aper i dag gikk til angrep mot den japanske kystbyen Ito. Angrepet er det foreløpig siste i en serie liknende episoder, og japanske zoologer forsøker nå å finne ut hva som har gjort apene så aggressive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dreier seg om såkalte Macao-aper, som biter så voldsomt at de angrepne får store sår. Ofrene må dessuten vaksineres mot hundegalskap, fordi zoologene ikke vet om apene bærer rabies-smitte.

Advarer

Myndighetene sender nå høyttalerbiler rundt i Ito for å advare innbyggerne om faren for nye angrep.

  - Det ser ut som om apene vet hvilke mennesker som er mest sårbare for angrep. De går bare løs på de svakeste, det vil i første rekke si eldre kvinner, og biter dem i beina og i baken. Vi har ikke mottatt meldinger om at menn er blitt bitt, sier en talskvinne for bymyndighetene.

«Terrorisme»

I ett tilfelle greide en ape å få åpnet inngangsdøra til et hus, kom seg inn og bet kvinnen som bodde i huset. De fleste av angrepene finner sted tidlig om morgenen.

  - Vi aner ikke hva som får apene til å gjøre dette, men de er skikkelig durkdrevne, og vi er svært overrasket.Man kan nesten snakke om en form for dyreterrorisme, sier talskvinnen.

  Zoologen Miya Hamai, som har foretatt inngående studier av 86 av de til sammen 800 arter ved Japans nasjonale apesenter, kan heller ikke gi noen forklaring på angrepene.

Sultne og fiendtlige

- Men de er tydeligvis sultne og svært fiendtlig innstilt overfor mennesker, sier Hymai, som imidlertid ikke vil spekulere om hvorfor det bare er kvinner som blir angrepet.

  Et sentralt spørsmål er hvordan apene har greid å bli kvitt den naturlige frykten for mennesker som preger de fleste ville dyr.

  - Jeg antar at apene i Ito har hatt en eller annen tidligere erfaring med mennesker, og at de er blitt fôret av disse menneskene, sier Hamai.

Ute av kontroll

- De må ha lagt seg til en god porsjon sluhet, de har oppdaget at de kan skaffe seg noe godt å spise ved å angrepe mennesker, og nå er oppførselen deres kommet ut av kontroll. Nå påfører de folk fysiske skader, samtidig som de krenker disse menneskenes verdighet, tilføyer zoologen.

  Japanerne har stor respekt for apene og vil helst slippe å skade dem, og myndighetene i Ito planlegger da heller ingen nedslakting av de aggressive dyrene.

  - Men hvis angrepene fortsetter, vil vi ta i bruk luftgeværer for å jage dem tilbake til skogen slik at folk kan slippe å være redde, sier byens talskvinne.

<B>IKKE ALLE: </B>De fleste japanske aper er fredelige, som tassen i Yomanuchi nordøst for Tokyo. Men i kystbyen Ito har sultne aper brutt seg inn i hus og bitt folk.
Sulten ape