Ville åpne kabindør i lufta

Et SAS-fly på vei fra London til Oslo Lufthavn Gardermoen måtte snu etter at en passasjer om bord to ganger forsøkte å åpne bakre kabindør mens flyet var i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Passasjerene fikk først beskjed av kapteinen om at det var noe galt med den ene kabindøra, og at flyet derfor måtte returnere til London. Da vi hadde landet, kom det en mengde politifolk om bord som pågrep en av passasjerene, forteller en rystet friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB. Han var om bord på flyet.

Ville åpne kabindør

Hansen opplyser at passasjerene deretter ble informert om at mannen som ble pågrepet to ganger hadde forsøkt å åpne kabindøren bakerst i det store Airbus-flyet mens det var i lufta. Han skal også ha truet med å hoppe ut.

- Jeg satt lenger fram i flyet og så ikke dette selv. Men det var det vi ble orientert om av kapteinen, sier Hansen.

Han er svært glad for at det hele gikk så bra som det gjorde.

- Dette var ikke noe spesielt hyggelig å oppleve, understreker Hansen på telefon på vei fra flyplassen og hjem i bil etter den skremmende opplevelsen.

Var sløv

Informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS opplyser at det var en feilmelding i cockpit på kabindøren som gjorde flypersonalet om bord oppmerksom på at noen forsøkte å åpne døren.

- En av flyvertinnene gikk bak i flyet og oppdaget at det var en mann som forsøkte å åpne døren. Hun fikk snakket ham til å sette seg rolig ned igjen, sier Løvberg.

Da mannen gjorde ytterligere et forsøk på å åpne døren, satte personalet seg ned for å vokte mannen. Samtidig bestemte kapteinen seg for å returnere til London, etter at flyet hadde vært i lufta i 30 minutter.

- Mannen var helt rolig og virket ifølge kapteinen svært sløv. Bortsett fra at han verbalt protesterte på at de skulle tilbake til London, var han på ingen måte aggressiv. Han var heller ikke ruset på alkohol, sier Løvberg.

Informasjonskonsulenten sier videre at mannen heller ikke gjorde noen motstand da han ble tatt hånd om av politiet.

Ikke farlig

SAS-flyet, SK 510, forlot London klokken 17.30 onsdag, og returnerte etter kort tid. Først tre timer senere kunne flyet ta av fra Heathrow i London og sette kursen mot Norge igjen. Maskinen landet på Gardermoen uten videre problemer i 23-tiden.

Løvberg sier at episoden nok kan ha fortonet seg som skremmende for passasjerene, men at mannens forsøk på å åpne døren ikke var farlig.

- Det er ikke mulig å åpne kabindørene nå flyet er i lufta på grunn av lufttrykket, sier hun. Løvberg opplyser også at SAS har rutiner for å plukke ut og ta seg av uregjerlige passasjerer, men at mannen på dette flyet ikke skilte seg ut på noen måte før han handlet slik han gjorde.

Kapteinen på SAS-flyet satt ved midnatt i en debrifing med personalet som var om bord på London-flyet.

(NTB)

VILLE UT: Mannen virket fjern da han forsøkte å åpne bakdøra på Sas-flyet.