Ville avlytte advokat

Skal ha funnet avlyttingsutstyr på kontoret til en forsvarerne i båtsertifikatsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aftenposten skriver i dag at kontoret til en av de fire forsvarerne i båtsertifikatsaken er forsøkt avlyttet. Dette ble avslørt for kort tid siden, etter at en av forsvarerne selv bestemte seg for å undersøke sikkerheten på kontoret sitt. Årsaken skal ha vært alle opplysningene som har kommet fram i retten om utpressing og trusler fra deler av miljøet på Aker Brygge.

På kontoret fant advokaten deler av avlyttingsutstyr som var totalt ukjent for forsvareren. Hvem som står bak avlyttingsforsøket er foreløpig ukjent.

Ifølge Aftenposten skal flere av de andre forsvarerne ha skjerpet sikkerheten ved kontorene sine etter at avlyttingsforsøket ble avslørt.

- Jeg har foretatt en kontroll av mitt eget kontor etter at dette ble kjent, bekrefter advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Han mener det er nokså spesielt at det er funnet avlyttingsutstyr på et advokatkontor.

- Dette vil jeg ikke kommentere, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Dagbladet.no.

Politiet ville ransake

Politiet har tidligere i denne saken ønsket å ransake kontoret til advokat Tom. A Torkildsen, som forsvarer båtmekler Erik Øye. Bakgrunnen var påstander om at Torkildsen skulle sitte på lydopptak av en samtale som viste at Kjell Inge Røkke skal ha betalt en million kroner under bordet til Erik Øyes tidligere advokat. Politiet fikk ikke rettslig tillatelse til å ransake advokatkontoret.

FORSVARTE JOURNALISTENE: Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv forsvarte avisens metoder i avsløringen av båtsertifikatsaken. Foto: Scanpix
FORSVARTE JOURNALISTENE: Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv forsvarte avisens metoder i avsløringen av båtsertifikatsaken. Foto: Scanpix Vis mer

Gjennom den flere uker lange rettssaken mot Kjell Inge Røkke og tre andre er det rullet opp et miljø på Aker Brygge der det ifølge flere vitner har florert med trusler og utpressingsforsøk.

Forsvarte skjult identitet

Sjefredaktør og administrerende redaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv (DN) forsvarte journalistenes bruk av skjult identitet for å avsløre at det ble solgt svenske båtsertifikater.

- De har ikke truet noen, og heller ikke deltatt i noen form for komplott som det skal ha kommet fram her i retten, forklarte Djuve, og avviste kontant at det skal ha vært noe komplott fra avisas side for å sverte Kjell Inge Røkke.

Sjefredaktøren avviste også at avisas journalister skal ha stått bak de omtalte lydopptakene av samtaler mellom båtmekler Erik Øye og Røkkes personlige assistent John Inge Valand.

Ville ikke svare

Erik Øye har i politiavhør forklart at han følte seg presset av DN-journalistene til å samarbeide, hvis ikke skal de ha truet med å blåse en momssak som omhandlet Øye.

- Jeg kjenner og stoler på mine journalister og deres arbeidsmetoder, og tror ikke de har truet noen, sa Djuve.

Han ønsket ikke å svare på spørsmål om hvorvidt DN-journalistene har hatt kontakt med Christer Tromsdal.

Deretter ble Djuve bedt om å identifisere sine journalister på et av lydopptakene av samtaler mellom Erik Øye og John Inge Valand. Det er tidligere i retten hevdet at en av stemmene må tilhøre en journalist.

- Jeg tør ikke si med sikkerhet at dette er en av mine journalister. Jeg har ikke lyst å si noe mer om det, sa Djuve.

Advokat John Christian Elden ønsket deretter å pålegge Djuve å svare på om det er en av hans journalister som snakker på lydopptaket. Dermed tok retten 15 minutters pause før de konkluderte:

«Amund Djuve pålegges å besvare om han gjenkjenner noen av personene på lydopptaket som Dagens Næringslivs journalister.»

- Det kan være en av mine journalister, men jeg kan ikke slå det fast med hundre prosent sikkerhet, sa Djuve.

UNDERSØKTE KONTORET: Advokat John Christian Elden (i bakgrunnen) bekrefter at han har sjekket kontoret sitt etter at det ble funnet avlyttingsutstyr på kontoret til en av forsvarerne i båtsertifikatsaken.