Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville bare se verden

Lynndie England ville bare se verden. I dag erkjenner hun seg delvis skyldig i fangemishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av ungjenta som holdt en naken irakisk fange i bånd, vakte internasjonal avsky da det ble kjent i fjor. Medier verden over viste England smilende med en røyk i munnviken, mens hun latterliggjorde nakne fanger med hette over hodet.

- Hun var bare tilfeldigvis der da bildene ble tatt, sa Lynndies mor, Terrie England til avisa The Baltimore Sun, da bildene ble kjent. Datteren skulle jo bare til Irak for å se verden, og for å tjene penger til College.

I dag erkjenner 22-åringen seg skyldig i fangemishandlingen ved Abu Ghaib-fengslet i Irak.

Mildere straff

Når behandlingen av straffesaken mot den amerikanske soldaten starter i den amerikanske militærdomstolen i Texas i dag, er det ventet at England vil forsøke å inngå en avtale med påtalemyndighetene om mildere straff.

Ved å erkjenne straffskyld for sju av i alt ni punkter, håper England å redusere straffen fra 16 til 11 år, melder nyhetsbyrået AP.

Går aktoratet i militærdomstolen med på avtalen, vil straffeutmålingen bli foretatt av en militær gruppe i etterkant av rettssaken.

Usømmelig oppførsel

MILITÆRSKANDALE: Militærskandalen ved Abu Ghraib-fengslet avslørte amerikanske soldaters grufulle behandling av irakiske fanger. Etter at bildene ble kjent i april 2004, er flere av de skyldige stilt for retten.
MILITÆRSKANDALE: Militærskandalen ved Abu Ghraib-fengslet avslørte amerikanske soldaters grufulle behandling av irakiske fanger. Etter at bildene ble kjent i april 2004, er flere av de skyldige stilt for retten. Vis mer

I tillegg til mishandling av irakiske fanger, er England tiltalt for usømmelig oppførsel og for å ha stilt de amerikanske styrkene i Irak i vanry.

Et av de meste kjente bildene på fangemishandlingen er tatt på Englands 21-års dag, og viser irakiske fanger som er stablet i en haug. Sammen med kjæresten, spesialsoldat Charles A. Graner Jr., ble England det mest kjente ansiktet på skandalebildene fra Irak.

Etter at Lynddie ble gravid, ble hun sendt tilbake til USA. Der ventet bitre foreldre på datteren.

Utførte ordre

- Våre myndigheter får et menneske til å framstå som så dårlig som mulig. Men alt hun gjorde, gjorde hun fordi noen høyere oppe ba henne om det, har foreldrene sagt til amerikanske medier.

Selv har Lynndie sagt om fangemishandlingen at hun bare utførte orde, og at metodene som ble brukt skulle myke opp fangene før avhør.

Skandale-kjendis

Før Lynndie reise til Irak jobbet hun på en kyllingfarm. Drømmen var å bli meteorolog, og det var blant annet for å få penger til utdanning at hun vervet seg.

I flere måneder var Lynndie heltinne i hjembyen, og det hang bilder av henne på det lokale kjøpesenteret Wal-Mart. Nå er hun mest kjent for skandalebildene fra Irak.

Hele Norges coronakart