Ville berge Bigley

Det var britisk etterretning som satte i gang Kenneth Bigleys fluktforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøket endte med at Irak-gisselet ble halshogd. Det er en saudiaraber som oppgis å være talsmann for gisseltakerne som opplyser dette til Sunday Times i dag. De to etterretningsagentene, en iraker og en syrer, måtte bestikke gisseltakerne for at Bigley skulle få gå.

Oppdaget

Onsdag ble Bigley iført arabiske klær og stuet inn i en bil, som deretter satte kursen mot et område utenfor landsbyen Latifiya. Idenne byen har amerikanske styrker kontrollen. Andre medlemmer av gisseltakernes gruppe oppdaget imidlertid fluktforsøket, og satte etter flyktningene. Bare fem minutter senere ble bilen stanset. Bigley ble gjenkjent og tatt med tilbake til huset der han hadde sittet innesperret sørvest for Bagdad, og den britiske ingeniørens skjebne var da beseglet.

Halsken skåret over

Dagen etter fikk han halsen skåret over for åpent kamera, og opptaket av drapet ble deretter oversendt til Abu Dhabi TV.

Også de to gisseltakerne som ble bestukket av britisk etterretning til å hjelpe Bigley med flukten, ble ifølge kilden drept.

Ifølge Sunday Times kommer opplysningene fra en mann som av både motstandsfolk og lokale innbyggere i Latifiya-området blir oppgitt å være talsmann for Abu Mussab al-Zarqawis gruppe Tawhid wal Jihad.

Storbritannias utenriksminister nekter å kommentere episoden overfor Sunday Times. Irak utenriksminister, Hoshyar Zebari, sier til BBC at Bigley «trolig» forsøkte å flykte men tilføyer at han ikke kunne bekrefte historien.

DREPT: Det 22 dager lange gisseldramaet endte på verst tenkelige vis. Foran kamera skar terroristene hodet av den 62 år gamle ingeniøren, slik de tidligere har gjort med Bigleys to amerikanske kolleger.