Eirik Jensen snakker ut i ny podkast: Hevder Hells Angels advarte ham.

- Ville betale 250 000 for å få meg drept

I 20 år holdt Eirik Jensen gjeng- og MC-kriminalitet i Norge i sjakk. Selv om det var tøffe tak, klarte han å samarbeide med både Hells Angels og Bandidos.

KONFLIKTER: Flere ganger ville kriminelle drepe Eirik Jensen, da han ledet politiets arbeid opp mot Hells Angels, Bandidos, gjengene og organisert kriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONFLIKTER: Flere ganger ville kriminelle drepe Eirik Jensen, da han ledet politiets arbeid opp mot Hells Angels, Bandidos, gjengene og organisert kriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eks-politisjef Eirik Jensen går nå rundt og venter på en ny lagmannsrettssak. Han vet at sjansene er store for at han igjen kan bli dømt til 21 års fengsel. Og at Borgarting lagmannsrett kan stemple ham som norgeshistoriens mest kriminelle politimann.

Likevel tror og håper Eirik Jensen (61) at han blir frifunnet for anklagene om å stå bak innføring av tonnevis med narkotika til Norge.

Jensen ble vinteren 2014 arrestert, og siktet for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj. Høsten 2017 ble han dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett.

Meddomsrett

Dommen ble anket, og juryen i Borgarting lagmannsrett frikjente ham i vinter for medvirkning til narkotikainnførsel. Men de ti jurymedlemmene fant Jensen skyldig i grov korrupsjon.

Fagdommerne satt frifinnelsen til side, og Jensen må i november i år, igjen sitte på tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett – tiltalt for de samme alvorlige forholdene.

Da skal saken behandles på nytt av en meddomsrett med to fagdommere og fem lekdommere.

Politi-livet

Forfatter og programleder Stein Morten Lier kommer i fredag med en ny podkast.

- I «Insiderpodden» møter vi Eirik Jensen. Men vi har ikke snakket om anklagene mot ham, og rettssaken som venter. Han forteller derimot åpent om tiden da han bekjempet MC-kriminalitet og de kriminelle gjengene i Norge, forteller Stein Morten Lier til Dagbladet.

Eirik Jensen som var vært kjent for å være en som ikke snakker, forteller nå åpent om kontakten med kriminelle.

Skulle drepes

Når Jensen blir spurt om han har vært utsatt for drapstrusler, svarer han sarkastisk:

- I henhold til noen kjente politiledere, er det «part of the game».

Før han trekker litt på det, og begynner å fortelle:

- Jeg har fått noen, og tatt mine forholdsregler i forbindelse med det. Jeg har en litt «artig» episode om det:

- Vi jobba opp mot et spritmiljø, som var ganske heftig i en periode. Der var det noen som røyket i buret, og tapte svære verdier. En var lynforbanna på politiet. Han satt sammen med folk fra HA (Hells Angels, red.anm.) i Oslo kretsfengsel.

- Han begynte å forhøre seg om noen kunne gjøre en jobb for ham. Det medførte at han spurte HA. Han trodde de tok sånne «hitman»-oppdrag.

«Du må passe deg»

- Det som da skjedde, var at de skulle vurdere det. Det gikk en ukes tid, så får jeg en telefon fra vakta (politivakta, red.anm.):

«Det står to noe lett rufsete folk og spør etter deg».

- Ja vel, jeg heiv på meg jakka, og dro ned. Jeg så med en gang hvem det var, og de sa:

«Vi må prate med deg».

- Ja, det kan vi gjøre, hvor skal vi?

«Vi går bak politihuset – på gressplenen».

- Så fortalte han – den ene – han var høyt opp i systemet:

«Du må passe deg litt».

- Ja, hva er det for noe nå?

- Nå er det en person som har tatt kontakt med oss, og tilbudt oss 250 000 kroner for å ta deg. Det kommer vi ikke til å gjøre. Selvfølgelig gjør vi ikke det. Men vi synes det er riktig at du vet om det, Vi gjør ikke sånne jobber, gjenforteller Jensen fra samtalen i podkasten.

- Får respekt

Når Jensen nå flere år seinere reflekter rundt denne advarselen fra Hells Angels, har han gjort sine betraktninger. Tanker som ikke nødvendigvis er helt A4 i politiet.

- Jeg har tenkt på alle de kaffekoppene, og alle timene jeg har sittet og pratet med disse folka, for de er sånn. Så blir du beskyldt for å være myk i knærne overfor disse miljøene. Men faktisk, jeg har litt respekt for dem. Fordi den relasjon jeg hadde til dem var rimelig profesjonell. Det var ta og gi, og tøffe toner. Men den gesten der, gjorde at jeg tok dem litt i forsvar, når det kom stigmatiserende påstander.

- Problemet er at ingen visste om denne hendelsen internt, bare noen få. Det er klart at du kan ikke unnlate å bli påvirket av den biten. Altså, du får den informasjonen, du får et forvarsel fra et miljø som er samfunnsfiende nummer 1. Konsekvensen av det; sånne ting gjør at du kan ikke bare trekke den konklusjon at dette er verdens verste, sier Jensen.

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Bandidos-fest

En av historiene som ikke tidligere er kjent for offentligheten, er da MC-klubben Bandidos hadde stor fest i Oslo, og det kunne gått virkelig galt.

I podkasten forteller Eirik Jensen om den illegale festen.

- Bandidos hadde jubileum, det var mellom 700 og 800 personer til stede, og de hadde selvfølgelig ikke søkt om skjenkebevilling. Da hadde vi i politiet en operativ uteleder som var rimelig på. Han skulle på en måte tømme og stenge festen, og sende dem ut på byen. Da ringte de meg. Da jeg spurte om det var en 30 stykker der, var han helt i harnisk, og nei det var 700 der!

- Da sa jeg: Hva er alternativet nå? Skal vi gå inn? Og hvor mange skal vi gå inn med? Hvordan er tilstanden på de der inne? Og hva vil konsekvensene bli? Å få dem ut i fri dressur i bybildet?

- Jeg fikk ansvaret

- Og jeg spurte operativ uteleder om det ville være bedre. Etter mye fram og tilbake ringte jeg politimesteren, og spurte:

- Hvor pirkete vi skal være?

- Da fikk jeg til svar:

«Jensen – dette er jo ikke helt innafor».

- Og:

«Men hvis du tar ansvaret for at dette ikke utvikler seg til noe vi ikke kan håndtere er det greit».

- Ja, da gjorde vi det sånn! Det skapte litt bråk i ettertid. Men vi kunne bruke det positivt i ettertid til å stille krav, som folk ikke vet noe om.

FORTELLER: I en podkast med Stein Morten Lier (t.v.) og Helge Moldver (t.h.) forteller Eirik Jensen om tiden i politiet med drapstrusler og konfliktene med Hells Angels, Bandidos og gjengene. Foto: Privat
FORTELLER: I en podkast med Stein Morten Lier (t.v.) og Helge Moldver (t.h.) forteller Eirik Jensen om tiden i politiet med drapstrusler og konfliktene med Hells Angels, Bandidos og gjengene. Foto: Privat Vis mer

- Vi måtte gjøre det, men høstet en gevinst ved at vi ble oppfattet som OK, og at vi var jævla kule da. Den fikk de i retur på en annen greie – noe seinere.

«Hestehandler»

Hva det var, vil ikke Jensen gå nærmere inn på, før han sier:

- Det blir litt hestehandel, og for dem som på en måte ikke har jobbet med dette her, når det ikke står skrevet noe sted altså. Det blir litt det samme med gjengene.

- Jeg responderte med å ta ting på sparket, og måtte ta noen avgjørelser som ikke fantes i boka. Det er dette ikke alle skjønner. Det er snakk om å ta og gi, opp mot disse miljøene.

- Vi må dyrke det at politiet er en trussel. Da må vi ha informasjon og et slagkraftig verktøy, det mangler vi i dag. Det er eneste medisinen, om det er albanere, gjenger, MC eller Holmlia, sier Eirik Jensen.

Hells Angels ønsker ikke å kommentere opplysningene om at de advarte Jensen mot et bestillingsdrap. Bandidos har ikke svart på Dagbladets henvendelser onsdag.