Ville betale forskere for å svekke klimarapporten

ExxonMobil-finansierte AEI tilbød penger for klimaskeptiske artikler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Forskere og økonomer ble tilbudt 10 000 dollar hver av en tenketank som mottar støtte fra Exxon Mobil (Esso i Norge, red.anm.)

Tenketanken American Enterprise Institute (AEI) ønsket å svekke FNs klimarapport, som forskerne var med på å skrive.

AEI tilbød betaling for artikler som la vekt på usikkerhetsmomentene i klimarapporten som ble lagt fram i dag, melder The Guardian.

Tenketanken tilbød også dekning av reisekostnader og andre godtgjørelser.

FNs klimarapport er skrevet av nær 2500 klimaeksperter og er anerkjent som den hittil mest fullstendige rapporten om jordens klimatilstand. Rapporten kommer til å ligge til grunn for internasjonale forhandlinger og utslippsmål i årene framover.

Gir bort millioner

AEI har mottatt mer enn 1,6 millioner dollar fra ExxonMobil. Dagbladet.no har tidligere omtalt en rapport fra Union of Concerned Scientists, som kan dokumentere at oljeselskapet støtter flere klimaskeptiske organisasjoner som avviser eller er skeptiske til at klimaendringene er menneskeskapte.

Les hele rapporten her.

IKKE FØRSTE GANG: Miljøvernbevegelsen har lenge ment at ExxonMobil saboterer arbeidet for å stoppe den globale oppvarmingen, i tospann med president Bush. Her fra en Greenpeace-demonstrasjon utenfor et Esso-anlegg i Le Havre i Frankrike i mai i fjor. Esso er ExxonMobils internasjonale varemerke. Foto: AP/SCANPIX
IKKE FØRSTE GANG: Miljøvernbevegelsen har lenge ment at ExxonMobil saboterer arbeidet for å stoppe den globale oppvarmingen, i tospann med president Bush. Her fra en Greenpeace-demonstrasjon utenfor et Esso-anlegg i Le Havre i Frankrike i mai i fjor. Esso er ExxonMobils internasjonale varemerke. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

ExxonMobil oppgir selv at de hvert år gir bort millioner til «offentlig informasjons- og strategiforskning».

AEI har også sterke bånd til Bush-administrasjonen. Ifølge den engelske avisa skal 20 av medarbeiderne ha jobbet som konsulenter for Bush-administrasjonen. Greenpeace omtaler organisasjonen som «et intellektuelt Cosa Nostra for Bush-administrasjonen».

Brevene med pengetilbud ble sendt til forskere både i Storbritannia og i USA. Avsenderen Kenneth Green i AEI anklager FN-panelet for å være «motvillige til å lytte til fornuftig kritikk og uenighet» og at de fremmer konklusjoner som er dårlig fundert». De etterspør artikler som «på en gjennomtenkt måte uforsker klimamodellenes begrensninger».

- Desperat forsøk

Klimaforskere som The Guardian har snakket med beskrev framstøtet fra AEI som et forsøk på å spre tvil om de de mener er overveldende vitenskapelige bevis for en unaturlig overoppheting av jordkloden.

- Det er et desperat forsøk fra en organisasjon som ønsker å villede forskere for å oppnå sine egne politisk mål, sier David Viner i klimaforskningsavdelingen ved det britiske universitetet University of East Anglia.

- IPCC-prosessen er en svært grundig og åpne gjennomgang. Dette undergraver publikums tillit til det vitenskapelige miljøet og myndighetenes evne til å ta imot de vitenskapelige rådene, sier han videre.

Kenneth Green i AEI bekrefter selv at organisasjonen har tatt kontakt med forskere, økonomer og analytikere med forespørsel om å skrive artikler til en uavhengig rapport som skulle opplyse om styrker og svakheter ved FN-rapporten.

Ville betale forskere for å svekke klimarapporten

En av de amerikanske forskerne avslo tilbudet nettopp fordi han var redd for at artikkelen da skulle bli tatt til inntekt for Bush´ klimapolitikk. 

Mandag vil en annen ExxonMobil-finansiert organisasjon lansere en rapport som skal så tvil om FN-rapporten. Blant forfatterne er Tad Murty, en tidligere forsker som mener at menneskelig aktivitet ikke har noe å si for global oppvarming.

KNYTTES TIL BUSH: AEI er en viktig idebank for Bush-administrasjonen. Her ser vi presidenten under en tale om Irak i AEI sine lokaler.