«Ville bli berømt»

Da han var 16 år, stilte han uttrykksløs på klassebildet. Da han var 17, mishandlet han sin far på det groveste ved å kutte ham i ansiktet med kniv. Sju år etter er han siktet for å ha knivmyrdet Anna Lindh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen):

På formiddagen i går pågrep svensk politi 24-åringen mistenkt for drapet på utenriksminister Anna Lindh. Mannen ble pågrepet i morens leilighet i en forstad utenfor Stockholm.

Rett etter pågripelsen ble den 35 år gamle mannen som var varetektsfengslet for Lindh-drapet løslatt. Han er ikke lenger mistenkt for forbrytelsen.

Den nye mistenkte ble tatt etter at politiet hadde drevet intens spaning mot ham i ett døgn.

- Pratet om å drepe

- Han ville bli berømt gjennom å drepe noen, sier en venn til 24-åringen. Den bekjente sier at den drapssiktede ofte pratet om å drepe noen.

Ifølge Dagens Nyheter skal 24-åringen ha oppsøkt et sykehus kort tid etter drapet på Anna Lindh. Der skal han ha blitt avvist.

- Vi er mange som visste at han snakket om å drepe. Han så på det som en måte å bli berømt på. Han ville bli til noe. Han sa: «Jeg skal komme i avisene,» forteller kilden.

Vedkommende opplyser at han traff drapssiktede seinest for tre uker siden.

- Isolerte seg

- Han så herjet ut og hadde blek hud. Det virket som at han var påvirket av stoff, og det så ut som om han var på jakt etter noen eller noe.

Den bekjente sier videre:

- Iblant isolerte han seg ei uke i strekk. Han har alltid virket som om han er en psykopat. Han burde hatt hjelp for lenge siden, sier kilden - og maner fram et bilde av en farlig og truende personlighet:

- Han er absolutt ikke en vennlig person.

I det jugoslaviske miljøet var han bare én av mange. Men han virket som en raring i utkanten av det kriminelle miljøet der.

En kilde, en fjern slektning av drapssiktede, har i avhør sagt:

- Han er svært kapabel til å myrde noen.

Siktede skal også ha uttalt at han aldri vil gifte seg og få barn. Han skal ha følt seg tvunget til å ta livet av noen.

Det var den eneste måten han selv kunne overleve på, har han sagt ifølge vitner.

Politiet er sikre

Overfallet på faren skjedde på kjøkkenet i farens leilighet i Stockholms-bydelen Lidingö.

For mishandlingen av faren ble gutten den gang, i slutten av 1996, dømt - men ikke til fengsel, bare til jevnlig tilsynskontroll.

Etter hva Dagbladet forstår, er svensk politi sikre på at den siktede 24-åringen, med serbiske foreldre og jugoslavisk bakgrunn, er identisk med «NK-mannen».

«NK-mannen» er beviselig den samme som er morderen, fordi han på overvåkingsbildene bærer en identisk kaps som kort etter ble funnet i ei søppelbøtte i forretningsgården Salénhuset nær åstedet.

På denne kapsen er det funnet DNA-materiale som stammer fra Anna Lindh.

- Vi er helt sikre på at vi har rett mann nå. Han likner utover enhver rimelig tvil, sier en politikilde til Expressen.

I går ble Peter Althin oppnevnt som forsvarer for 24-åringen. Han forteller at siktede sier at han ikke er skyldig i drapet.