Storbritannia:

«Ville bli coronasmittet på direkten»

Boris Johnson ønsket å få coronavirus injisert på direktesendt TV for å bevise at det ikke var farlig, forteller tidligere sjef i statsministerboligen.

SMITTEVILLIG: Tidligere statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, ønsket å bli coronasmittet på direkten. Foto: Pa Photos
SMITTEVILLIG: Tidligere statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, ønsket å bli coronasmittet på direkten. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert

Den tidligere statslederen skal ha sagt til rådgiverne sine at han ville la seg bli smittet med covid-19 viruset på direkten, for å bevise at det ikke var farlig.

Ifølge avisa Independent skal Lord Edward Udny-Lister ha forklart den tidligere statsministerens utsagn som «en uheldig kommentar».

Det kommer fram av en forklaring til UK covid-19 Inquiry - en pågående, uavhengig offentlig undersøkelse av hvordan Storbritannia taklet pandemien.

Utspillet om å ville bli smittet på direktesendt tv ble omtalt allerede i 2021, men ble først bekreftet av Udny-Lister på tirsdag denne uka.

Udny-Lister påpeker at kommentaren kom i en tid da det var knyttet usikkerhet til hvor farlig coronaviruset var, ifølge BBC.

Boris Johnson endte selv opp på akutten da han ble covid-smittet, og måtte få sykehusbehandling for å bli frisk igjen.

«Ville heller la kroppene tårne seg opp»

I en forklaring til den uavhengige undersøkelsen på tirsdag, sa Storbritannias kabinettssekretær, Simon Case, at han aldri har sett en gruppe mennesker være mindre forberedt på å styre et land, som da han jobbet ved statsministerboligen under pandemien.

Avisa beskriver tirsdagen som «nok en sjokkerende dag med bevisføring», der nevnte Udny-Lister hevdet at Johnson skal ha sagt at han heller ville «la kroppene tårne seg opp» enn å risikere nok en corona-nedstenging.

Kommentaren skal ha kommet i ei tid da britiske myndigheter var stressa for hvordan enda en nedstenging ville påvirke utdanningsinstitusjoner og økonomien.

Boris Johnson har selv nektet for å ha sagt dette.

Tidligere har Johnson blitt hudflettet av eks-rådgivere for pandemihåndteringen. De har sagt at han var feil mann til å styre Storbritannia gjennom coronapandemien.

Storbritannia var blant de hardest rammede landene i verden under pandemiens første år. Fra våren 2020 og fram til juli 2021 døde nesten 130 000 mennesker i landet etter å ha blitt smittet av viruset, ifølge NTB.

Det er ventet at den uavhengige offentlige undersøkelsen av håndteringa vil vare til minst 2026.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer