GRAVEN: I juli 2011 ble Ivar Kjell Granberg gravlagt ved Evenes kirke i Nordland. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
GRAVEN: I juli 2011 ble Ivar Kjell Granberg gravlagt ved Evenes kirke i Nordland. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/NordlysVis mer

- Ville blitt gransket på en helt annen måte om det ikke skjedde på psykiatrisk

Ivar lå åtte timer reimet til senga, så døde han. Sterke reaksjoner på at det ikke ble åpnet gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg stiller meg fullstendig uforstående til at dødsfallet ikke ble gransket med en gang. Det er sterkt kritikkverdig, sier generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse til Dagbladet.

Allmennpsykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Notd-Norge (UNN) i Tromsø får nå hard medfart etter at Fylkesmannen i Troms endelig valgte å åpne tilsynssak mot avdelingen i mai i år.

2. mai i år avslørte Dagbladet at hjertesyke Ivar Kjell Granberg (64) døde mens han lå reimet til beltesenga på psykiatrisk avdeling på Åsgård i Tromsø 4. juli 2011.

Etter Dagbladets første omtale av saken, uttalte Fylkesmannen i Troms at de sto ved sin tidligere beslutning om ikke å granske det uvanlige dødsfallet «fordi sykehuset hadde opptrådt forsvarlig».

- Svakere rettssikkerhet Men Dagbladets avsløringer vekket sterke politiske reaksjoner, og Fylkesmannen i Troms valgte likevel å åpne tilsynssak mot Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen som i dag er 17 år, i 1996. Foto: Privat
FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen som i dag er 17 år, i 1996. Foto: Privat Vis mer

- Jeg mistenker at dødsfallet ville blitt gransket på en helt annen måte om det skjedde på en annen avdeling enn psykiatrisk. Dette illustrerer at rettssikkerheten er svakere for pasienter i psykiatrien enn på andre felt i helsevesenet, sier Bjørn Lydersen.

Leder for Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er også sterkt kritisk til at Granbergs død ikke utløste gransking, men gir ikke generalsekretæren i Mental Helse rett i at psykiatripasienter er mest utsatt.

- Jeg tror ikke dette handler om at psykiatripasienter har dårligere rettssikkerhet. Dette handler om at man dør mens man er innlagt på sykehus. Jeg har vært i kontakt med flere pårørende av folk som har dødd av feilbehandling på sykehus. Det viser seg at dødsfallene nærmest er umulig å få gransket, sier Kjos.

Vil være vaktbikkje Frp-politikeren viser til at partiet hennes har foreslått ei utrykningsgruppe som kan rykke ut ved uvanlige dødsfall på sykehus.

- Dette kommer den nye regjeringen til å følge opp. Folk må ha samme rettigheter på innsiden av sykehusveggene som på utsiden. Helseminister Bent Høie vet at jeg kommer til å være ei vaktbikkje for dette, sier Kari Kjønaas Kjos.

Lovverket krever at psykiatriens kontrollkommisjoner rapporterer alle alvorlige tilfeller til helsetilsyn/fylkesmann. 8. april omtalte Dagbladet en undersøkelse som viser at kontrollkommisjonene i snitt bare rapporterer 0,37 alvorlige saker til Fylkesmannen i året. I tillegg handler dette svært sjelden om tvangsbehandling og tvangstiltak.

- Ukultur - Når det gjelder underrapportering, har vi i lang tid sett at viljen til å følge opp myndighetenes krav er for svak i mange helseforetak. At ikke alvorlig tvangsbruk blir rapportert, er uttrykk for en ukultur og mangel på respekt for et meget alvorlig område av psykiatrien som griper inn i den enkeltes integritet. Det er dette bruk av tvansmidler handler om, sier Bjørn Lydersen.

- Vi må få en gjennomgang av tvangsbruken i Norge, for vi ser at det er enorme forskjeller i8 bruk av tvang på ulike steder. Jeg vil presse helseministeren på dette. Det er ikke akseptabelt at alvorlige tilfeller av tvangsbruk ikke rapporteres. Vi må se på hvordan vi bruker tvang i psykiatrien, sier Kari Kjønaas Kjos.

Lovbrudd Tilsynssaken som endelig ble åpnet mot UNN i mai er nå avsluttet, og Fylkesmannen i Troms kommer med flengende kritikk av sykehuset. Her er hovedkonklusjonene:

•Fylkesmannen i Troms finner at det foreligger brudd på forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven § 2-2.

•Fylkesmannen i Troms ber om en risikoanalyse av avdelingens evne til å behandle akutt, livstruende, somatisk sykdom.

«Fylkesmannen i Troms finner at pasienten ikke har fått forsvarlig oppfølging under beltelegging fra kvelden 03.07.11», heter det i rapporten.

- Tar selvkritikk - Her var det åpenbart grunnlag for å gå inn i saken, og vi tar selvkritikk på at dette ikke skjedde. Saken er blitt grundig drøftet hos oss, og vi har skjerpet våre rutiner for når vi skal åpne en tilsynssak, sier fylkeslege Svein Steinert i Troms til Dagbladet og utdyper:

- Etter at Dagbladet grep tak i saken, gikk vi inn i den og avdekket kritikkverdige forhold. Denne saken har vært svært lærerik for oss, sier Steinert.

KRITISK: Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
KRITISK: Leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISK: Leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer