Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville blitt statsminister - dersom valget var nå

Arbeiderpartiet fikk over 40 prosent oppslutning i november. Et valg i dag ville gitt rødgrønt flertall.

FOSSER FRAM: Ap med Jonas Gahr Støre i spissen fosser fram og er større enn de to regjeringspartiene til sammen. Hadde novembermålingene vært valgresultat, hadde det vært rødgrønt flertall og Jonas Gahr Støre hadde blitt statsminister. Foto : Bjørn Langsem
FOSSER FRAM: Ap med Jonas Gahr Støre i spissen fosser fram og er større enn de to regjeringspartiene til sammen. Hadde novembermålingene vært valgresultat, hadde det vært rødgrønt flertall og Jonas Gahr Støre hadde blitt statsminister. Foto : Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets oppslutning økte med 2,8 prosentpoeng til rekordhøye 40,2 prosent på gjennomsnittet av ni meningsmålinger i november.

Det er den sterkeste måneden Ap har hatt siden nettstedet Poll of Polls startet med sine beregninger i januar 2008.

Statsminister Støre Ap-leder Jonas Gahr Støre ville blitt statsminister dersom novembersnittet hadde vært valg.

Med fire av ti velgere i ryggen, er Ap større enn Høyre og Fremskrittspartiet til sammen. Høyre sank under 20-tallet i VGs novembermåling og Frp falt under 10-tallet hos TV 2. I snitt får de 22,6 prosent (-2,6) og 11,5 prosent (-2,0).

Det gir et samlet novembersnitt på 34,1 prosent. Avstanden opp til Ap er på over 6 prosentpoeng, mot et blåblått forsprang på 1,4 i forrige måned - da Ap fikk et snitt på det som da ble ansett som sterke 37,3 prosent.

SV mot 4-tallet Også til venstre for Ap er det bevegelse. SV mangler ifølge beregningene bare 4.000 velgere for å krabbe tilbake over sperregrensen.

Gjennomsnittet på 3,9 prosent (+0,3) i november er det sterkeste SV har blitt målt til siden i mai i år.

I tillegg øker Rødt med 0,1 til 1,4 prosent.

KrF i medvind Samtlige partier utenfor regjering hadde fremgang i november.

Mest vind i seilene etter Ap var det for Kristelig Folkeparti. KrFs gjennomsnitt på 5,9 prosent er 1,2 prosentpoeng sterkere enn oktober. November er den tredje sterkeste måneden for KrF på femti måneder tilbake i Poll of Polls-arkivene.

Senterpartiet og Venstre øker begge med forsiktige 0,2 prosentpoeng til henholdsvis 5,3 og 4,7 prosent.

Minus 15 Det ble en bratt måned for de borgerlige etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram, men gjennomsnittet i oktober viste fortsatt 88 mandater for Nydalen-kvartetten. Det var åtte færre enn ved valget, men likevel nok til å beholde flertallet.

I november har den samlede oppslutningen om Høyre,Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF sunket til 81 mandater.

Det er 15 færre enn ved stortingsvalget i september i fjor.

Rødgrønt flertall På motsatt side gir snittet for første gang på svært lenge et rødgrønt flertall. Ap, SV og Sp ville fått 87 mandater, to flere enn det som trengs for ha flertall i Stortinget.

Dersom SV hadde krabbet over sperregrensen, og de andre holdes uendret, ville en rød koalisjon med Ap, SV og Rødt fått 82 mandater. Med støtte fra to representanter fra Miljøpartiet De Grønne ville oppslutningen vært ett mandat unna flertall. (NTB)

INGEN VINNERSAK: Statsbudsjettet ble ingen vinnersak for regjeringspartiene, tyder meningsmålingene på. Her følger statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen finansdebatten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN VINNERSAK: Statsbudsjettet ble ingen vinnersak for regjeringspartiene, tyder meningsmålingene på. Her følger statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen finansdebatten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling