Ville bombe SV, Dagsavisen, NRK og Blitz

I avhør forteller Anders Behring Breivik om flere konkrete terrorplaner. NRK var vurdert som «bonusoperasjon» helt fram til 22. juli.

<strong>VURDERTE FLERE MÅL:</strong> Her har Anders Behring Breivik nettopp satt fra seg bombebilen i Regjeringskvartalet fredag 22. juli. Minutter etter eksploderer det. I politiavhør, som Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at terroristen vurderte rundt 30 terrormål i Norge. Foto: ABC NYHETER/SCANPIX
VURDERTE FLERE MÅL: Her har Anders Behring Breivik nettopp satt fra seg bombebilen i Regjeringskvartalet fredag 22. juli. Minutter etter eksploderer det. I politiavhør, som Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at terroristen vurderte rundt 30 terrormål i Norge. Foto: ABC NYHETER/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I avhørene framgår det at Behring Breivik har vurdert rundt 30 ulike mål i Norge, inkludert olje- og gassplattformer, bygninger og to atomreaktorer. I utlandet har han tenkt på rundt ti mål.

Av avhørene, som Dagbladet har fått kjennskap til innholdet i, går det fram at Breivik underveis i terrorplanleggingen hadde planlagt å ramme flere andre mål enn å ramme regjeringskvartalet og AUF på Utøya.

Blant Breiviks oppgitte mål var:

• APs hovedkontor
• SVs hovedkontor
• Blitz-huset
• Dagsavisens kontorer
• NRK
• En oljeplattform
• Atomreaktoren på Kjeller
• Det kongelige slott
• Journalistkonferansen SKUP

Tre bilbomber En av primæroperasjonene Breivik så for seg gikk ut på å utløse tre bilbomber: Én ved SVs hovedkontor, én ved Blitz-huset i Pilestredet, og én ved Dagsavisens kontorer.

Breivik beskriver at han hadde kopiert opp 13 PST-kjennemerker som han skulle plassere på bilene. Hver bil skulle utstyres med fire merker, og han skulle ha ett merke til overs.

<strong>«BONUS»:</strong> NRK ble oppgitt som en mulig «bonusoperasjon» etter at bomba gikk av i regjeringskvartalet. Det er så langt ikke spesifisert om det dreier seg om NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo, som er avbildet. 
Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet
«BONUS»: NRK ble oppgitt som en mulig «bonusoperasjon» etter at bomba gikk av i regjeringskvartalet. Det er så langt ikke spesifisert om det dreier seg om NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo, som er avbildet. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet Vis mer

Han lagde de falske PST-kjennemerkene på datamaskinen sin, lagret dem på en USB-pinne, og printet dem ut i Praha, forklarer han i avhør.

Ap-bygget Å ramme bygget som rommer Arbeiderpartiets hovedkontor framstår som en av de mer detaljerte tankene Breivik hadde rundt mulige mål.

Han skal ha tatt mål av inngangene i bygningene med tanke på å kjøre inn bombebilen i selve førsteetasjen, men selv om dette framsto som umulig, trodde han at en bilbombe kunne få hele bygningen til å rase i en «dominoeffekt».

Fiskebåter Om valget hadde falt på en plattform, hadde han ifølge avhørene vurdert en boligplattform, men opplyser videre at det er for mange sivile og «kulturkonservative» til det ville vært aktuelt.

Ved et eventuelt angrep mot en plattform, tenkte han på å skaffe fire fiskebåter som kunne blitt lastet med to tonn sprengstoff hver. Planen var deretter å bruke en vannscooter og hente dem ut, én etter én, for å sette dem samlet.

Han så for seg en konfrontasjon med antiterrorstyrker fra Forsvarets Spesialkommando, men anslo at på de 20 minuttene deville brukt på å rykke ut, kunne han rukket opptil tre ladninger.

Breivik sier også til politiet at han i det han beskriver som en «plan A» ville kjøre Fiat Dobloen han hadde leid opp til Slottet og sprenge den der. Bilen skulle lastes med 400 kilo analfo pluss 35 kilo indre ladning.

Atomreaktor Atomreaktoren på Kjeller ble vurdert i tillegg til en som ikke er nærmere angitt. Operasjonen ble imidlertid regnet som mest aktuell i en seinere fase i «borgerkrigen» og ville krevd hjelp fra andre personer.

<strong>VURDERT:</strong> Breivik vurderte også olje- og gassinstallasjoner. 
Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
VURDERT: Breivik vurderte også olje- og gassinstallasjoner. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Om Regjeringskvartalet har han uttalt i avhør at det i utgangspunktet er et dårlig mål på grunn av konstruksjonen, som angivelig skal være vanskelig å få til å kollapse.

Som eksempel på andre bygg som er svakere, brukte han politihuset på Grønland i Oslo. Men politiet var ikke et mål, ifølge avhørene.

Ville ramme journalister Breivik har også beskrevet i avhør at han ville ramme SKUP-konferansen, som de siste årene er blitt holdt ved Oseberg hotell i Tønsberg.

Breivik ville ramme «seniorjournalister», som han anser som politiske aktivister.

Breivik forteller politiet at han ville utløse brannalarmen for å få journalistene ut, og deretter utløse en bilbombe på utsiden.

Bombeladningen skulle være fylt med klinkekuler for å gjøre mest mulig menneskelig skade.

NRK var «bonusoperasjon» I avhørene går det fram at Breivik hadde en plan om å ramme NRK-huset på Marienlyst. Dette skal ha vært vurdert som «bonusoperasjon» etter at bomba gikk av i regjeringskvartalet, og var del av planen helt fram til 22. juli.

<strong>VURDERT SOM MÅL:</strong> Blitzhuset i Oslo var ett av mange mål Anders Behring Breivik hadde vurdert, ifølge politiavhørene.  
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
VURDERT SOM MÅL: Blitzhuset i Oslo var ett av mange mål Anders Behring Breivik hadde vurdert, ifølge politiavhørene. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

I avhørene beskriver Breivik at han ville utføre terroroperasjonen onsdag 20. juli, torsdag 21. juli, eller fredag 22. juli.

Når han endelig får kjørt bilene fra gården på Åsta torsdag 21. juli om kvelden, føler Breivik at han begynner å å dårlig tid: Han ønsket å komme til Utøya tidsnok til å kunne drepe Gro Harlem Bruntland, som besøkte Utøya fredag.

Samtidig følte han at han ikke kunne vente til lørdag. Han hadde ikke noen annen «bonusoperasjon» enn Utøya. Det eneste alternativet var NRK, men også de hadde stengt på lørdag, så terroraksjonen måtte skje på fredag forklarer Breivik i avhør.

<strong>ATOMMÅL:</strong> Breivik tenkte på atomreaktoren på Kjeller, men slo fra seg idéen, ifølge avhørene. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX
ATOMMÅL: Breivik tenkte på atomreaktoren på Kjeller, men slo fra seg idéen, ifølge avhørene. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX Vis mer
<strong>VURDERT:</strong> Arbeiderpartiets hovedkvarter er blant bygningene Breivik vurderte. Her er fasaden etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet som ligger et kort stykke unna. 
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
VURDERT: Arbeiderpartiets hovedkvarter er blant bygningene Breivik vurderte. Her er fasaden etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet som ligger et kort stykke unna. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer