Ville bombe SV, Dagsavisen, NRK og Blitz

I avhør forteller Anders Behring Breivik om flere konkrete terrorplaner. NRK var vurdert som «bonusoperasjon» helt fram til 22. juli.

VURDERTE FLERE MÅL: Her har Anders Behring Breivik nettopp satt fra seg bombebilen i Regjeringskvartalet fredag 22. juli. Minutter etter eksploderer det. I politiavhør, som Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at terroristen vurderte rundt 30 terrormål i Norge. Foto: ABC NYHETER/SCANPIX
VURDERTE FLERE MÅL: Her har Anders Behring Breivik nettopp satt fra seg bombebilen i Regjeringskvartalet fredag 22. juli. Minutter etter eksploderer det. I politiavhør, som Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at terroristen vurderte rundt 30 terrormål i Norge. Foto: ABC NYHETER/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I avhørene framgår det at Behring Breivik har vurdert rundt 30 ulike mål i Norge, inkludert olje- og gassplattformer, bygninger og to atomreaktorer. I utlandet har han tenkt på rundt ti mål.

Av avhørene, som Dagbladet har fått kjennskap til innholdet i, går det fram at Breivik underveis i terrorplanleggingen hadde planlagt å ramme flere andre mål enn å ramme regjeringskvartalet og AUF på Utøya.

Blant Breiviks oppgitte mål var:

• APs hovedkontor• SVs hovedkontor• Blitz-huset• Dagsavisens kontorer• NRK• En oljeplattform• Atomreaktoren på Kjeller• Det kongelige slott• Journalistkonferansen SKUP

Tre bilbomber En av primæroperasjonene Breivik så for seg gikk ut på å utløse tre bilbomber: Én ved SVs hovedkontor, én ved Blitz-huset i Pilestredet, og én ved Dagsavisens kontorer.

Breivik beskriver at han hadde kopiert opp 13 PST-kjennemerker som han skulle plassere på bilene. Hver bil skulle utstyres med fire merker, og han skulle ha ett merke til overs.

Han lagde de falske PST-kjennemerkene på datamaskinen sin, lagret dem på en USB-pinne, og printet dem ut i Praha, forklarer han i avhør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer