Ville bombe ut Sinn Fein

LONDON (Dagbladet): Ei enorm bilbombe uten avsender truer fredsforhandlingene i Nord-Irland. Republikanske ekstremister kan stå bak bomba, som IRA og Sinn Feins leder, Gerry Adams, tar fullstendig avstand fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle politiske iakttakere enes om én ting: Hvem som enn sto bak dette, så ville de bombe Sinn Fein ut av forhandlingene. Det var ved midnatt fredag den massive bilbomba gikk av ved en politistasjon i den protestantiske landsbyen Moira i County Down i Ulster. 11 mennesker ble skadd og måtte til behandling på sykehus. Smellet kom bare timer etter at Sinn Fein ble ekskludert fra fredsforhandlingene fram til 9. mars. - Vi mener at våpenhvilen fortsatt gjelder, og er glade for at ingen ble drept. Vi oppfordrer alle til å slutte med militære aksjoner, sier Sinn Feins leder Gerry Adams.

Truer

Bomba er imidlertid et alvorlig anslag mot fredsforhandlingene. Disse forhandlingene er helt avhengige av at den republikanske sida av striden i Nord-Irland blir hørt. Dersom IRA står bak denne bilbomba, står partiet i fare for å bli fullstendig ekskludert fra forhandlingene. - Da vi ble «sendt på gangen», advarte vi mot akkurat det som nå er skjedd. Det er mange som har interesse av å holde oss ute av forhandlingene, og da snakker jeg om grupperinger innenfor et vidt spektrum av overbevisninger, sier Gerry Adams.

Politiet usikre

Politiet har antydet at det er ytterliggående republikanere som står bak bomba, selv om politiet ikke tør slå dette fast. - Det er mange som har interesse av å detonere en slik bombe, og det er for tidlig å plassere ansvaret, sier politisjef Ronnie Flanagan.