-Ville brenne ut øynene mine

De to britiske sykepleierne Deborah Parry og Lucille MCLauchlan overlevde helvetet. Etter flere år i saudi-arabisk fengsel tiltalt for å ha drept en arabisk sykepleier, forteller de om sex-overgrep og tortur i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australske sykepleieren Yvonne Gilford ble funnet drept i Saudi Arabia i 1996. Hennes to britiske kolleger Deborah Parry og Lucille McLauchlan ble kjent skyldige i drapet. Nå hevder Deborah Parry at hun ble tvunget til å tilstå drapet under tortur mens hun satt i varetekt.

Sex-overgrep og glødende sigaretter

I dokumentarprogrammet 'Panorama' som vises på BBC i kveld forteller Deborah Parry om hvordan politiet i Dharan slo henne og forgrep seg på henne seksuelt.

- De forsøkte å brenne ut øynene mine med sigaretter, og slo meg over halsen, sier den 39 år gamle sykepleieren. Etter fem dager med tortur var det lettere å tilstå enn å benekte drapet. Ambassaden ble holdt unna til vi tilsto, hevder Parry i programmet.

Kjent skyldig i drap

Deborah Parry ble kjent skyldig og dømt til døden for drapet på Yvonne Gilford, som ble funnet knivdrept i 1996. Kollegaen Lucille McLauchlin ble funnet medskyldig i drap, og dømt til åtte års fengsel og 500 stokkeslag. I realiteten var også dette en dødsstraff, svært få overlever så mange stokkeslag. Begge kvinnene hevder at tilståelsen deres ble tvunget fram under tortur.

Benådet

I forrige uke slapp de to kvinnene ut av fengselet etter massiv medieoppmerksomhet i lang tid. Saudi Arabias kong Fahd bøyde av og benådet dem. I går landet de på britisk jord:

- Det er helt fantastisk å være tilbake. Men nå begynner virkeligheten, sier Parry.

Tjener på drap

Kritikere var kjappe til å understreke at de to ikke hadde blitt frikjent, og anklaget dem for å profitere på drapene. Begge sykepleierne skal ha solgt rettighetene til sine historier til tabloidavisene for millionbeløp.

Også Frank Gilford, broren til den drepte, vil tjene penger på familietragedien. Nå har advokaten hans krevd over 8 millioner kroner i erstatning for å ha spart Deborah Parrys liv.

SØSTRENE: Lucille McLauchlan og Deborah Perry mens de ennå var i tjeneste i Saudi Arabia.