Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville bruke gård som terrorskalkeskjul

Skulle brukes til å få tilgang til bombeingredienser, ifølge manifestet skrevet av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

- SKALKESKJUL: Politi og forsvaret gjennomsøker småbruket til den terrorsiktede Anders Behring Breivik på Rena. En person som trolig er Breivik skriver i et 1500 sider langt manifest at han ville leie en gård og opprette et jordbruksforetak slik at han enkelt kunne skaffe kunstgjødsel. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX
- SKALKESKJUL: Politi og forsvaret gjennomsøker småbruket til den terrorsiktede Anders Behring Breivik på Rena. En person som trolig er Breivik skriver i et 1500 sider langt manifest at han ville leie en gård og opprette et jordbruksforetak slik at han enkelt kunne skaffe kunstgjødsel. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bomben som rev opp Regjeringskvartalet og tok livet av minst sju personer klokka 15.26 i går, var trolig minst 500 kg tung og kunne fått plass i en varebil, estimerer leder Per Nergaard ved Norsk folkehjelps mineavdeling overfor Dagbladet.

Eksperter sier til Dagbladet at bilbomben trolig var laget av kunstgjødsel, hovedingrediens i såkalte ANFO-bomber -- verdens mest brukte sprengstoff og benyttet i en rekke liknende terroraksjoner. 

Ville kjøpe gjødsel I et 1500 sider langt manifest, fullt av islamofobiske ytringer og krigserklæringer, beskriver en forfatter som kaller seg Andrew Berwick hvordan han kunne bruke nettopp kunstgjødsel til hjemmeproduksjon av bomber. Etter det Dagbladet erfarer er dette identisk med terrorsiktede Anders Behring Breivik (32), men dette er ikke offisielt bekreftet.

Politikilder bekrefter overfor TV 2 at Behring Breivik har vedgått å ha publisert materialet på Youtube og på nettet

- Den første uka i «bomberesearchfasen» googlet jeg i mer enn 200 timer i løpet av to uker, står det i dokumentet, som går meget detaljert til verks omkring tilvirkning og «evaluering» av eksplosiver basert på ulike typer kunstgjødsel.

Skalkeskjulet I manifestet skriver forfatteren videre at han skal leie en gård og etablere et jordbruksfirma for dyrking av gjødselkrevende grønnsaker som «skalkeskjul for å anskaffe betydelige mengder nitrogjødsel».

- Jeg skal få innsikt i relaterte rutiner og metoder for å dyrke sukkerbeter, så jeg potensielt kan komme gjennom granskninger utført av hvilken som helst medarbeider i gjødselbutikken, skriver han.

- Skremmende enkelt Hvor mye som potensielt må brukes for å lage en bombe på minst et halvt tonn av «de tre typene kunstgjødsel» Breivik kjøpte, er foreløpig uklart, sier sprengstoffekspert Nergaard.

- Det er ikke slik at ett tonn kunstgjødsel gir en bombe på ett tonn. Det må gjennom en raffineringsprosess, sier Nergaard, som understreker at vektanslaget på 500 kg i Regjeringskvartal-bomben er spekulasjoner og basert på skadeomfanget sammenliknet med Nairobi-bombingen i 1998.

En slik bombe er ikke komplisert å lage, og krever verken særlig kompetanse eller utilgjengelige ingredienser. «Det er skremmende lett å få tak i ingrediensene», legger Nergaard til. Spesielle fysiske egenskaper ved slike bomber gjør at eksplosjonen kan bli svært ødeleggende.

- Dette sprengstoffet har halve detonasjonshastigheten til TNT, noe som gjør at du får en trykkbølge som varer lenge. Slik sprengninger får en voldsom effekt på bakkeplan i en by, siden bølgen reflekteres og rikosjetterer i bygningene som ligger rundt, sier Nergaard.

Typen er blitt benyttet i mange terroranslag verden over, inkludert Oklahoma-bombingen i 1995 som tok livet av 168 mennesker.

Ingen restriksjoner Felleskjøpet bekrefter at det i praksis er mulig å anskaffe store mengder uten å vekke oppsikt eller bli registrert med navn. Det er for eksempel ikke krav om et landbruksrelatert foretak for å anskaffe.

- Det er et standardprodukt, og vanlig blant grønnsaksprodusenter. Dette var en liten, men ordinær ordre, sier Felleskjøpets kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad om de seks tonnene, og opplyser at det ikke finnes restriksjoner på kjøp og salg i Norge.

BOMBEINGREDIENS: Tre tonn kunstgjødsel er funnet på terrorsiktede Anders Behring Breiviks gård på Rena. Det er bare halvparten av det han kjøpte hos Felleskjøpet tidligere i år. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX
BOMBEINGREDIENS: Tre tonn kunstgjødsel er funnet på terrorsiktede Anders Behring Breiviks gård på Rena. Det er bare halvparten av det han kjøpte hos Felleskjøpet tidligere i år. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX Vis mer