ETTERTRAKTET MÅL: Metrostasjoner er et ettertraktet terrormål, med mange mennesker på lite plass. Foto: Reuters
ETTERTRAKTET MÅL: Metrostasjoner er et ettertraktet terrormål, med mange mennesker på lite plass. Foto: ReutersVis mer

Ville bruke samme type bombe som i New York og Manchester

Tre personer pågrepet for å planlegge terrorisme i Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Dagens pågripelse av tre menn i Oslo mistenkt for å planlegge terrorisme henger nøye sammen med arrestasjonen av bussjåføren Najibullah Zazi (25), hans far Mohammed Zazi (54) i Colerado og imamen Ahmad Afzali i New York, 21. september 2009.

Sammen med blant annet Zarein Ahmedzay (24) og Adnan Shukrijumah (34) skal de ha planlagt selvmordsangrep mot New Yorks metrosystem i september i fjor.

Bomber Ved å avfyre hjemmelagde sprengladninger skulle de markere 8. årsdagen for 11. september. Ifølge påtalemyndigheten hadde Zazi skaffet seg store mengder hydrogenperoksid og neglelakkfjerner - begge ingredienser som i den rette kombinasjonen kan brukes til å lage en bombe.

Samme type bomber drepte 52 mennesker på metroen i London i 2005. Den har størst effekt innenfor små områder.

TERRORTILTALT: Najibullah Zazi (25) har innrømmet bånd til Al-Qaida, Her ankommer han avhør med FBI i 2009 Foto: Ed Andrieski/AP
TERRORTILTALT: Najibullah Zazi (25) har innrømmet bånd til Al-Qaida, Her ankommer han avhør med FBI i 2009 Foto: Ed Andrieski/AP Vis mer

Norske og amerikanske etterforskere mener at en liknende strategi, med samme type bombe, har blitt lagt av de tre pågrepne i Norge, melder nyhetsbyrået AP. Onsdag fortalte påtalemyndigheten i saken mot Najibullah Zazi at et liknende plot også omfattet England.

De tre arrestert i Oslo har vært i politiets søkelys i mange måneder og skal ha tilknytning til Al-Qaida. Politiet tror det er de samme Al-Qaida-toppene som planla angrep i New York, Manchester og Norge.

Treningsleir Aksjon er av USAs statsadvokat Eric Holder betegnet som en av de mest alvorlige siden 11. september.

Etterforskningen startet i 2008 da CIA oppdaget at Zazi hadde hatt to opphold i Peshawar i Pakistan - en by som ifølge ABC News ofte benyttes av al-Qaida til møter med utlendinger. Da Zazi kom tilbake til New York i forrige uke, iverksatte FBI og politiet i New York en rekke raid for å forstyrre det etterforskerne mener var et virkelig forsøk på et terrorangrep i storbyen.

MISTENKT: Adnan Shukrijumah (34) er mistenkt for å være en av dem som skulle være selvmordsbomber på metroen i New York i fjor. Etterretningsmyndigheter tror 34-åringen er en av kandidatene til å ta ansvar for å planlegge al-Qaidas angrep verden over. Foto: FBI
MISTENKT: Adnan Shukrijumah (34) er mistenkt for å være en av dem som skulle være selvmordsbomber på metroen i New York i fjor. Etterretningsmyndigheter tror 34-åringen er en av kandidatene til å ta ansvar for å planlegge al-Qaidas angrep verden over. Foto: FBI Vis mer

Zazi har også innrømmet at han fikk opplæring i bruk av våpen og sprengstoff i en al-Qaida-leir i Pakistan

Sms
Tekstmeldinger sent av Zazi antydet at de planlagte angrepene var nær forestående, tror FBI. «Bryllupskaken er klar» sto det i en melding, som myndighetene mener kan ha vært en kode for at angrepet var klart.

TILTALT: Zarein Ahmedzay i rettslokalet 23. april 2010 i New York. Foto: SHIRLEY SHEPARD/AFP
TILTALT: Zarein Ahmedzay i rettslokalet 23. april 2010 i New York. Foto: SHIRLEY SHEPARD/AFP Vis mer