- Ville brutt loven

«Abortlovens mor», lege Aud Blegen Svindland, ville ha brutt loven som i dag vedtas om innstramminger i bruken av ultralyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 75-årige legen spår et opprør mot Dagfinn Høybråten som hun omtaler som kvinneforakter og mørkemann.

- Helseministeren undertrykker kvinners verdighet ved å nekte dem informasjon og dermed retten til å foreta selvstendige valg. Grunnen til at norske kvinner ikke har gjort opprør tidligere, er at regjeringen skjuler sprengstoffet ved å legge endringene inn i loven om bioteknologi. Hvem forstår at det angår kvinners hverdag og livets viktigste valg? spør Blegen Svindland.

På barrikadene

Hun utdyper synspunktene i en kronikk i Dagbladet i dag.

Som 75-åring praktiserer hun fortsatt som lege i Oslo etter et langt liv på barrikadene for kvinners rettigheter.

I mange år kjempet hun for abortloven og var med på å bygge opp helsestasjonenes svangerskapskontroll. Nå er hun opprørt over endringene i bioteknologiloven som regjeringen i dag får vedtatt med SVs hjelp.

Angriper abortloven

Vanlige ultralydundersøkelser av gravide - før 18. uke - vil ikke lenger være lov med mindre det foreligger «medisinske indikasjoner». Og både ved tidlig ultralyd og i den ordinære undersøkelsen i 18. uke blir det forbudt for legen å opplyse kvinner om eventuelle avvik hos fosteret. Da skal de henvises til institusjoner som Helsedepartementet har godkjent.

Bakgrunnen for regjeringens forslag er frykten for «sorteringssamfunnet», der foreldre ved hjelp av ultralyd skal få muligheten til å velge bort funksjonshemmede barn.

- I realiteten er loven et angrep på prinsippene vi kjempet fram i loven om selvbestemt abort.

Hun skisserer hvordan hun som lege ville ha forholdt seg til loven dersom hun utførte svangerskapskontroller fortsatt.

- Jeg ville ha utført ultralyden for dem som ønsket det og informert kvinnene om eventuelle avvik hos fosteret som jeg oppdaget. Da ville jeg brutt loven. Men det er min plikt som lege både ut ifra et etisk og medisinsk ståsted. Det ville jeg ha informert departementet skriftlig om. Så fikk de i tilfelle stille meg for retten.

Tøffe valg

- Det er en ulykke for de fleste kvinner å bære et foster med alvorlige avvik. Det er tøffe valg de står overfor. Derfor er det svært viktig at tilliten til og kommunikasjonen med den faste legen er god. Departementet hogger over dette båndet når de forbyr legen å informere om avvik de finner og tvinger kvinnen over til en institusjon de er ukjent med.

Svindland tror at de som har penger, kunnskap og ressurser vil reise til utlandet for å sikre seg retten til selv å velge.

- Det er virkelig sorteringssamfunnet.

Hun stiller også spørsmål ved om endringene overhodet lar seg gjennomføre, og tilføyer at SV-kvinnene burde skamme seg over å ha sviktet sine medsøstre.

OPPRØRT: - Helseministeren undertrykker kvinners verdighet ved å nekte dem informasjon og dermed retten til å foreta selvstendige valg, sier mangeårig kvinneforkjemper og lege Aud Blegen Svindland.