Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville bygge atomkraftverk på kjøkkenet - igjen

Bombeeksperter og strålevernmyndighet aksjonerte mot svensk «atomfysiker».

 IKKE TIL KJØKKENBRUK:  Dette er rengjøring av et kjølerør i det svenske atomkraftverket Barsebäck i 2003. Svensk politi har nå for andre gang på fem år aksjonert mot en selvlært, svensk "kjernefysiker" som har eksperimentert med en miniutggave på kjøkkenet hjemme. Illustrasjonsfoto: Henrik Sørensen, Scanpix Danmark/NTB Scanpix.
IKKE TIL KJØKKENBRUK: Dette er rengjøring av et kjølerør i det svenske atomkraftverket Barsebäck i 2003. Svensk politi har nå for andre gang på fem år aksjonert mot en selvlært, svensk "kjernefysiker" som har eksperimentert med en miniutggave på kjøkkenet hjemme. Illustrasjonsfoto: Henrik Sørensen, Scanpix Danmark/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi med bombeeksperter og strålevernmyndighet aksjonerte fredag mot huset til en 35 år gammel mann, som for to år siden ble dømt for å forsøke å lage en atomreaktor på kjøkkenet.

Mannen ble torsdag tatt inn til avhør hos politiet, mistenkt for nye brudd på strålevernloven.

- Vi har fått opplysninger som gjør at vi vil undersøke om han har gjort seg skyldig i et lovbrudd, sier politisjefen i Ängelholm, Karim Ottosson, til nyhetsbyrået TT.

Historien om svensken som klarte å utvinne radioaktivt materiale fra blant annet røykvarslere og klokker og forsøkte å lage sin eget atomreaktor i miniatyr på kjøkkenet, gikk verden rundt i 2011.

Han forklarte da at han hadde brukt råmaterialer for 5 000 kroner og at han han hadde skaffet seg geigerteller som målsinstrument.

Men drømmen hans fikk en brå slutt da politiet og strålevernmyndigheten også den gang tok på seg verneutstyr og aksjonerte mot boligen hans. Der tok de blant annet beslag i radioaktivt materiale som radium og americium.

- Målet mitt var å klare å dele et atom, men jeg kom aldri så langt at jeg fikk testet det, sa han til Expressen den gangen.

Og lovet samtidig at han ikke skulle sette i gang slike praktiske eksperiremnter igjen. Han fortalte at han var selvlært fra han begynte å lese om kjernefysikk fra han var 14. 

I 2014 ble han dømt til dagbøter for brudd på strålevernloven etter politiaksjonen tre år tidligere.

(NTB-TT/Dagbladet).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart