Ville demonstrasjoner ved klimasenteret

Kaos og massedemonstrasjoner på klimatoppmøtet.

KRYSSET ELVA: Men så ble demonstrantene pågrepet av politiet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KRYSSET ELVA: Men så ble demonstrantene pågrepet av politiet. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KØBENHAVN (Dagbladet): Klimatoppmøtet og klimademonstrasjonene fortsetter i København.

I dag har det vært demonstrasjoner både i og utenfor senteret.

I 12.15-tida brøt det ut regelrette kamper i gata.

- Jeg har sett noen få, voldsomme pågripelser, men flere er nok i vente, sier Dagbladets reporter Harald S. Klungtveit.

VIL BLI STOPPET: Det er uklart hvor langt politiet vil la demonstrantene gå. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VIL BLI STOPPET: Det er uklart hvor langt politiet vil la demonstrantene gå. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

En rekke med opprørsbiler presset demonstrantene bortover og vekk fra senteret. I front gikk flere hundre politimenn. Det har haglet med batongslag og pepperspray, og det har vært flere regelrette slåsskamper mellom politi og demonstranter.

I 12.30-tida ble flere demonstranter lagt i bakken av politi med hunder etter at de prøvde å krysse ei elv i gummiflåter for å ta seg mot Bella Center.

Prøvde å ta seg inn Politiet ropte omtrent klokka 12: I Dronningens Navn - demonstrasjonen er oppløst. Forlat stedet rolig!

I 12.30-tida roet situasjonen seg noe. Mange demonstranter dro bort fra området via et jorde, men noen prøvde altså å krysse ei elv på vei mot senteret. Disse ble stoppet av politihunder.

Inne på konferansesenteret brøt det ut fullstendig kaos i halv tolv-tida. Et ukjent antall miljøvernere og urfolk, men trolig mellom 50 og 100, toget ut av senteret mens de spilte på fløyte og trommer og ropte «reclaim power».

- Det er et voldsomt kaos her inne, sier Dagbladets reporter Anne Marte Blindheim.

MARSJERTE UT: Et kaos av urfolk, miljøforkjempere og journalister da det brøt ut demonstrasjoner inne på Bella Center i dag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen.
MARSJERTE UT: Et kaos av urfolk, miljøforkjempere og journalister da det brøt ut demonstrasjoner inne på Bella Center i dag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

En av urfolksrepresentantene som er med på protestene er Tombrouce Goldtooth, indianer fra Minnesota.

- Vårt budskap er at menneskerettigheter må nedfelles i avtalen. Vi kommer til å lide som følge av klimaendringene, sier han til Dagbladet.

Demonstrantene marsjerte ut med en lang hale av pressefolk med seg, for å blande seg med demonstrantene utenfor.

KAOTISK: Demonstrasjon i forbindelse med klimatoppmøtet COP15 onsdag. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KAOTISK: Demonstrasjon i forbindelse med klimatoppmøtet COP15 onsdag. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Flere pågrepet
Tidligere i dag ble det pågrepet en gruppe demonstranter som raskt skulle ta seg til senteret og forsøke å storme det. Det er ulike meldinger om hvor mange dette var, enkelte anslår omtrent 60, andre nærmere 100.

Enkelte av demonstrantene som ble pågrepet i dag prøvde å stikke av, men politiet stoppet dem og tok så av dem skoene. Politiken melder at fire frivillige førstehjelparbeidere er pågrepet.

Politiet opplyser til Dagbladet at det var omtrent to tusen demonstranter til stede. En massiv politistyrke venter ved de ytre sperringene til konferansesenteret.

Både politi og demonstranter hadde i forkant av dagens demonstrasjon forberedt seg på konfrontasjon, melder Ekstra Bladet.

- Vi har i natt ransaket flere av aktivistenes tilholdssteder, men vi har ikke funnet noe mistenkelig. Vi har gjort vårt beste for å vingeklippe aktivistene, så det ikke blir voldshandlinger under dagens demonstrasjoner, sier politiets pressetalsmann Lars Borg til Ekstra Bladet.

PÅGREPET: Sivilt politi anholder en mann fra demoen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
PÅGREPET: Sivilt politi anholder en mann fra demoen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Nektet adgang
Marsjen skjer på samme dag som delegater fra mange miljøvernorganisasjoner har blitt nektet adgang av sikkerhetsårsaker. Flere fra den internasjonale paraplyorganisasjonen til Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet ble stanset.

- Jeg kom inn, men det tror jeg er tilfeldig fordi det var så mye kaos. Vi har fått opplyst at vi stenges ute av sikkerhetsårsaker. Det samme gjelder flere andre organisasjoner, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Han reagerer sterkt på utestengelsen.

VIL TA SEG INN: Ny demonstrasjon i forbindelse med klimatoppmøtet COP15 onsdag. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VIL TA SEG INN: Ny demonstrasjon i forbindelse med klimatoppmøtet COP15 onsdag. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Vi har oppført oss sivilisert, og synes dette er veldig rart, sier Haltbrekken.

Restriksjonene var varslet først fra torsdag. I morgen vil kun 1000 fra organisasjonene slippe inn, fredag bare 500. Nå vil Haltbrekken forsøke å bli en del av den norske delegasjonen for å lov til å fortsette å komme inn.