- Ville drepe kona med øks

Som Jehovas vitne ble Roar Henriksen (60) drevet til vanvidd av troen og tvilen. Han planla å drepe kone og barn med øks og forsøkte å ta sitt eget liv. Nå har han skrevet bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Et stort antall personer har begått selvdrap som følge av ensretting, fordømmelse og meningsterror i sekten Jehovas vitner. Det hevder det tidligere Jehovas vitne-medlemmet i boka «Gud bor i Brooklyn», som utgis på Gyldendal i dag.

- Jeg håper boka kan være en vekker, en brannfakkel for dem som har kontakt eller sympati med Jehovas vitner. De som ennå ikke er fanget, har fortsatt sjansen til å styre unna en bevegelse hvor penger og makt betyr alt, sier Henriksen til Dagbladet.

I sterke, personlige ordelag skildrer han sin egen skjebne gjennom mer enn førti år i den religiøse sekten. Det kunne endt i en katastrofe for ham og familien.

På livet løs

Syk og nedbrutt gikk han i kjelleren og hentet øksa for å ta livet av kone og to barn. Det skjedde i forbindelse med profetiene om jordas undergang som Jehovas vitner alltid har hatt. For å spare familien for å bli «slaktet ned og dødsdømt» følte Henriksen at han kunne redde dem ved å sikre dem oppstandelse på jorda.

Kona avverget økseangrepet og reddet ham også seinere fra flere forsøk på å ta sitt eget liv.

- Jeg kunne blitt drapsmann. Jeg må leve med dette resten av livet. Galskapen tok overhånd. Jeg var totalt forblindet av den såkalte rette lære, sannheten, som ble forkynt av Jehovas vitner gjennom tidsskriftet Vakttårnet, sier 60-åringen.

Måtte bøye seg

Roar Henriksen traff sin store kjærlighet Else Margrethe (Geth) i 1957. De giftet seg noen år seinere. Til tross for turbulente perioder er de fortsatt inderlig glad i hverandre. I boka forteller han hvordan Geth flere ganger reddet livet hans. Hun måtte selv bøye seg for reglene i Jehovas vitner og slutte som sjokoladeselger på kinoen i Tønsberg. Kino var synd.

- Roar har vært langt nede. Men han reiser seg og har et utrolig pågangsmot. Nå er det han som støtter meg, sier Else Margrethe Henriksen.

I dag lever han, de voksne barna og kona gjennom alle år i beste velgående - uten Jehovas vitner.

Det ble en dyrekjøpt lærdom å forstå at jordas undergang ikke var en sannhet. I boka skriver den tidligere rørleggeren og gullsmeden: «[...] det var en bløff som nær hadde ført meg inn i den mest grusomme tragedie som tenkes kan.»

Aktuell

I utlandet har ekstreme sekter tatt liv. I nabolandet vårt skjedde dramatikken i vinter i Knutby. Når kan det skje her?

- Det har skjedd, sier Roar Henriksen:

- Jeg har en liste på 28 personer jeg mener har tatt livet av seg som en direkte følge av religions-«sannheten» til Jehovas vitner. Det er folk jeg kjenner til fra Sør-Norge, sier Henriksen.

Han tror mange flere har lidd samme skjebne.

- Jeg anklager ikke Jehovas vitner eller medlemmer for kriminelle handlinger. Det er ikke det det handler om. Men måten å styre menneskers tanker og holdninger på. Det får uante konsekvenser, sier 60-åringen.

I dag er det omkring 15000 medlemmer av Jehovas vitner i Norge. På verdensbasis 6,5 millioner. Det er, ifølge Henriksen, ikke så lett å fange sjeler lenger i land med velutdannede og opplyste personer.

Nå er det mange i Øst-Europa og i u-land som får trøst og håp av vitnene.

- De er glad for å få beskjed om at de er sikret evig liv. Hvem ville ikke vært det? Jeg var det - inntil tvilen holdt på å ta knekken på meg. Jeg er ikke i tvil om at Jehovas vitner ønsker seg politisk makt og vil bruke den om de klarer. Gud bor ikke i Brooklyn - der er bare bevegelsens økonomiske sentrum og pengebinge, tordner Roar Henriksen.

Bannlyst

Han ble bannlyst av Jehovas vitner for snart tjue år siden. Nå håper han at «Gud bor i Brooklyn» kan få noen til å holde seg langt unna.

- Jeg forteller min historie. Jeg vet jeg ikke er den eneste som har opplevd dette marerittet. Det er sikkert noen trofaste vitner som vil lese boka i smug. Men jeg håper jeg kan hindre at noen mennesker får livet ødelagt.

- Jeg vokste opp i det, jeg ble stappet hodet fullt av det. Nå har jeg ristet tøvet av meg.

BRANNFAKKEL: Etter førti år i Jehovas vitner har Roar Henriksen (60) skrevet en brannfakkel av ei bok mot den religiøse sekten. - Jeg forteller min historie, sier han. Kona Else Margrethe reddet ektemannen fra å ta både eget og andres liv.
FERDIG: - Jeg vokste opp i det, jeg ble stappet hodet fullt av det. Nå har jeg ristet tøvet av meg, sier Roar Henriksen om sin tid som Jehovas vitne.