- ATTENTATMÅL: Ifølge russiske sikkerhetsmyndigheter hadde de pågrepne mennene planlagt attentat i forbindelse med presidentvalget neste måned. Foto: MIKHAIL METZEL / AFP / SCANPIX
- ATTENTATMÅL: Ifølge russiske sikkerhetsmyndigheter hadde de pågrepne mennene planlagt attentat i forbindelse med presidentvalget neste måned. Foto: MIKHAIL METZEL / AFP / SCANPIXVis mer

Ville drepe Putin

En detaljert attantatplan mot Ruslands statsminister Vladimir Putin er avverget, melder statlig russisk TV, Kanal 1.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov som skal være oppdragsgiver for attentatplanene mot Russlands sterke mann. Attentatet skulle gjennomføres etter presidentvalget 4. mars, der det er ventet at Putin vil komme tilbake som russisk president.

Bombe i leilighet Det var tre menn som skulle gjennomføre attentatet, ifølge russisk etterretning, som har samabeidet med de ukraiske hemmelige tjenestene. Planene ble laget i den ukrainske svartehavsbyen Odessa, men noe gikk galt da en bombe de tre lagde i en leilighet som de tre leide gikk i lufta. En av de tre ble drept i denne ulykken i januar.

Det er en av de overlevende, Adam Osmaev, som nå snakker med politiet. Han håper med det å unngå og bli utlevert til Russland.

- Det endelige målet var å komme til Moskva, og prøve å gjennomføre et angrep mot Putin, sier Osmaev, ifølge Kanal 1.

Attentatet skulle enten gjennomføres ved at mannen som døde skulle prøve å komme så nær Putin som mulig  og utføre en selvmordsaksjon, eller ved å bruke anti-tank-miner mot bil-kortesjen som hver dag frakter Putin til Moskva sentrum.

Osmaev skal ha vært en terrorinstruktør, som skulle trene de to andre før de dro til London. Planene ble oppdaget da politiet undesøkte Osmaevs laptop.

Putins bilkortesje - Det er en video av bilkortesjer, Putins bilkortesje spesielt, tatt fra forskjellige vinkler og forskjellige gater. Det gjør at man får all informasjon om flere følgebiler og bevegelsen til den bevoktede personen, forklarer en offiser fra Russlands hemmelige tjenester, FSB, til Kanal 1.

Attentatet skulle altså gjennomføres etter presidentvalget 4. mars. Etter en serie med anti-Putin demonstrasjoner etter parlamentsvalget 4. desember, har Putin nå tatt igjen initiativet foran presidentvalget.

Mennene bak attettatplanene mot Putin kom til Odessa fra De forente arabiske emirater, via Tyrkia. Hvordan de hadde kontakt med Doka Umarov sier ikke FSB noe om. Men Umarov er mannen som har tatt over etter den beryktede tsjetsjenske terroristen Shamil Basajev som herjet Russland med terroraksjoner på 1990-tallet.

Umarov er selvutnevnt emir av Ishkeria i Nord-Kaukasus. Russisk politi mener han står bak både metrobombingene  i Moskva i 2010 som drepte 40 mennesker, og selvmordsaksjonen mot flyplassen Domodedovo i Moskva for et år siden, der 36 mennesker ble drept. De to angrepene var første gang på flere år med store terroraksjoner i den russiske hovedstaden, etter at det russiske samfunnet trodde at terrorfaren fra Kaukasus var over. Men det var den ikke.