- Ville drepe sin egen datter

Dødsdømte Osman Omar Osman anklages nå for også ha prøvd å drepe sin seks år gamle datter. I dag møter han i retten i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drapsforsøk på datteren blir et nytt tiltalepunkt når dødsdommen mot Osman behandles på nytt i det irakiske rettssystemet i dag, melder Adresseavisen.

Norsk-kurderen er i tillegg fortsatt tiltalt for drapet på sin kone Marita Strøm fra Namsos, opplyser pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet (UD) overfor avisa.

Osmans og Marita Strøms eldste datter Zara (6) ble lettere såret armen av et streifskudd, da Marita Strøm ble skutt og drept natt til 4. september i fjor. Hele familien var i Sulaymaniya i Nord-Irak på besøk hos Osmans familie.

Skutt i familiens bil

Marita ble skutt og drept i familiens Mercedes, mens hun og mannen var på vei hjem fra et besøk hos en venn. Parets to eldste døtre var også med i bilen, og Zara (6) ble lettere skadet.

Osman ble raskt mistenkt og arrestert. Han tilsto i avhør å ha leid leiemordere til å drepe Namsos-kvinnen, som han hadde vært gift med siden 1999. Han trakk senere tilståelsen tilbake og hevdet at denne kom som følge av at han ble torturert.

I mars i år ble han dømt til døden ved hengning for å ha planlagt drapet på kona. To medtiltalte fikk samme straff.

De tre dømte anket dommen, og appellretten i Nord-Irak kom fram til at lovanvendelsen i straffesaken mot var feil. Dødsdommen ble dermed forkastet og Osman fikk en ny sjanse til å beholde livet. Det at datterens skuddskade ikke ble tatt inn som et eget tiltalepunkt i rettssaken i mars, kan ifølge Adresseavisen være årsaken til at appellretten i Nord-Irak krevde saken gjenopptatt.

Falsk identitet

Osmans egentlige navn er Faraidun Latif Sharif. Adresseavisen avslørte i fjor at Osman og hans to brødre i Norge hele tiden har operert med falsk identitet. Osman er født i 1972, men oppga ved ankomst Norge i 1997/98 at han var født i 1979.

I juli i fjor fikk han innvilget norsk statsborgerskap. Kort tid etter dro familien på ferie til Irak, hvor Marita Strøm ble drept. Han er far til tre jenter, som han fikk sammen med avdøde.

<B>I RETTEN I DAG: </B>Osman Omar Osman, her avbildet sammen med sin avdøde kone Marita Strøm.
<B>DREPT I FAMILIENS BIL: </B>Her er Marita Strøm sammen med en av parets tre døtre, like før familien reiste på ferie til Irak hvor Marita ble drept.