Ville drepe Tony Blair

En islamsk terrorgruppe, arrestert i mai 2004, hadde planlagt å drepe Tony Blair med en saks dyppet i ricin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Attentatene i London viser at den intense jakta på terrorister i Europa ikke har svekket terrorgruppene, slik man trodde. Tvert imot, de er klare til innsats når de får signal om det. Og de har ofte presise mål, hevder terroreksperten Roland Jacquard og Atmane Tazaghart i ukemagasinet Le Figaro Magazine.

Planene avslørt

I april 2004, under et hemmelig møte i Quetta, ble Abu Faradj al-Liby valgt til emir for al-Qaidas avdeling for utvendige operasjoner. London ble definert som det viktigste målet. Men det gikk galt.

I mai 2004 arresterte britisk politi ei gruppe. I gruppas dokumenter fant politiet planene til to attentater: et mot Tony Blair, som skulle drepes med en saks dyppet i ricin, og et mot det britiske elektroniske Echelon-lytteranlegget til National Security Agency.

En hellig krig

Jihadkrigerne har for lengst spunnet sitt nett over hele Europa. Målet er å eksportere hellig krig fra Kabul og Bagdad til Madrid, London og Paris. Terrorceller vokser opp igjen der de er knust, hevder de to ekspertene. De farligste krigerne kommer nå tilbake fra Irak, der de er blitt skikkelig indoktrinert og har fått reell krigstrening.

Siden begynnelsen av 2005 har de forsøkt å slå til fire ganger, i Frankrike, Tyskland, Nederland og Italia. Hver gang reagerte antiterrorpolitiet lynraskt og klarte å avverge det.

I Amsterdam ble en selvmordskandidat forhindret fra å handle ei uke før attentatene i London. I Tyskland prøvde ei gruppe først å drepe Iraks statsminister som var på offisielt besøk i desember 2004. 23. januar 2005 ble emiren Ibrahim Mohammed arrestert. Han var rett ved å kjøpe anriket uran, som er grunnelementet i ei atombombe. Dette kjøpet, og trolig en påfølgende terroraksjon, var finansiert ved hjelp av en forsikringssvindel. At terroristene var villige til å bruke en såkalt skitten bombe viser at terroristene ikke viker tilbake for noe.

SKULLE DREPES: I mai 2004 ble attentatplaner mot Blair avslørt.