VILLE DREPT: Bouguerra Soltani, presidenten for det største islamistpartiet i nasjonalforsamlingen i Algerie, Movement de la société pour la paix, ville drept terroristlederen, medgir han overfor Dagbladet. (MSP)
Foto : Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VILLE DREPT: Bouguerra Soltani, presidenten for det største islamistpartiet i nasjonalforsamlingen i Algerie, Movement de la société pour la paix, ville drept terroristlederen, medgir han overfor Dagbladet. (MSP) Foto : Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Ville drept terrorlederen

Presidenten for det algeriske islamistpartiet MSP til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALGER (Dagbladet): I øverste etasje i et bevoktet hus i hovedstaden sitter Bouguerra Soltani, presidenten for det største islamistpartiet i nasjonalforsamlingen i Algerie, Movement de la société pour la paix (MSP).

Han er bekymret for framtida, og frykter nye terrorhandlinger verden over, med mindre verden blir mer rettferdig.

- Først vil jeg vise min sympati med familiene i Norge. Vi har levd med vold og terrorisme, og kjenner sorgen og frykten de berørte nå opplever. Så vil jeg si at aksjonen i In Aménas ikke har noe med islam og vår kultur å gjøre, sier Soltani.

Frykter mer terrorisme Lederen for det moderate islamistpartiet understreker at en muslim ikke skal drepe noen, «ei heller en katt».

Men han mener at Frankrikes krigføring i Mali vil føre til mer terrorisme som i In Aménas.

Amerikanske droner over Pakistan, Jemen og Afghanistan likeså.

-For ikke å glemme Israels krig mot palestinerne. Når vesten intervenerer i andre land og dreper uskyldige mennesker, skaper de avmakt, frustrasjon og sinne. Vesten har mye mer å tape enn en fattig afghaner som mister familien i et møte med ei bombe fra en amerikansk drone, sier Soltani og fortsetter:

- Verden er mer åpen enn før. Det er mer våpen og urettferdighet i verden og gapet mellom nord og sør blir stadig større. Det gjør at folk som Belmokhtar klarer å rekruttere folk til terror. Mer urettferdighet avler mer terror, sier han.

- Jeg hadde drept ham Soltani oppfordrer Norge, Frankrike og andre vestlige land til å holde sine soldater hjemme.

Konflikter som i Afghanistan og Mali må løses av innbyggerne selv.

- Vi jobbet med en politisk løsning i Mali inntil nylig. Det var politiske diskusjoner med Algerie og Burkina Faso som mellommenn, men plutselig kom Frankrike med sine bomber. Samtidig opplever vi at tusenvis av syrere blir drept hver dag. Hvorfor intervenerer ikke vesten i Syria? lurer Soltani.

Og viser til at Frankrikes krig i Mali skaper frustrasjon blant mange muslimer.

Belmokhtar og hans folk spiller på denne misnøyen, og rekrutterer stadig nye ekstremister, ifølge Soltani.

- Belmokhtar, bin Laden og ekstremister som dem skaper mye problemer for oss vanlige muslimer. Men for å bli kvitt dem, må verden bli et mer rettferdig sted, sier Soltani.

Ordet dialog går igjen hos Soltani. Hvis han hadde kommet i kontakt med den enøyde og ettersøkte Belmokhtar, hadde han forsøkt å få dem til å stoppe volden.

- Men hvis ikke, hadde jeg gjort som den algeriske hæren. Da hadde jeg drept ham.