KLART SVAR: Under en spørretime i Underhuset fikk Storbritannias statsminister Theresa May spørsmål om hvorvidt hun var forberedt på å godkjenne et atomangrep som kan drepe hundretusenvis av menn, kvinner og barn. Svaret var klinkende klart. Video: Parliament TV Vis mer

«Ville du godkjent et atomangrep som kunne drept hundretusenvis av mennesker?»
- Ja, svarte britenes ferske statsminister

Klart svar fra Theresa May.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Theresa May har ikke rukket å bli skikkelig varm i statsministerstolen i Storbritannia ennå, men under en debatt om fornyingen av britenes atomvåpenprogram, Trident, i parlamentet var hun klokkeklar, skriver The Independent.

Vil godkjenne atomangrep

- Er du villig til å godkjenne et atomangrep som kan drepe hundretusenvis av menn, kvinner og barn? spurte George Kerevan fra Scottish National Party.

- Ja, lød det korte, men presise svaret fra Theresa May.

Ifølge The Guardian skal Mays korte svar ha ført til gisping i lokalet.

Hun la også til at det ville være «veldig uansvarlig» av Storbritannia å skrote sine atomvåpen og anklaget også motstandere av britenes atomvåpenprogram for å være «de første som forsvarer landets fiender».

Mays korte og klokkeklare svar på spørsmålet er nye toner i britisk politikk. Mays forgjengere har unngått å svare på spørsmål om de er villige til å ta i bruk atomvåpen.

Corbyn sier nei

Kanskje var bakteppet for Mays klare svar at hun visste at Labour-leder, Jeremy Corbyn, ville si klart fra at han var mot bruk av atomvåpen.

Uoppfordret tok han ordet, og sa:

- Jeg vil ikke ta en avgjørelse som dreper millioner av uskyldige mennesker. Jeg tror ikke at en trussel om massemord er en legitim måte å jobbe med internasjonale relasjoner på.

Men ifølge The Guardian er Labour splittet i synet på britenes atomvåpenprogram. Mer enn halvparten av partiets parlamentsmedlemmer stemte for for å fornye atomvåpenprogrammet.

May fikk under avstemningen flertall for å oppgradere britenes atomvåpenprogram med 427 mot 117 stemmer.

«En fordømt vanskelig kvinne»

Theresa May har en tøff jobb foran seg som statsminister i Storbritannia etter brexit-avstemningen. May var selv for at britene skulle forbli i EU.

Mandag holdt hun sin første regjeringskonferanse. I forkant av konferansen ga hun uttrykk for at alle medlemmer av regjeringen har ansvar for at britenes utmelding fra EU skjer på en måte som er til beste for landet.

- Vi vil ikke at brexit skal sette rammer for alt vi gjør, men heller satse på utdannelse, ferdighet og sosial mobilitet for å sikre at alle kan nyte godt av de muligheter som en utmelding gir, sa May ifølge The Guardian.

Hun vant maktkampen i det konservative partiet, til tross for at hun ble omtalt som «en fordømt vanskelig kvinne». Hun har ofte blitt sammenlignet med både Angela Merkel og Margareth Thatcher.