Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville du ha drept spedbarns-Hitler?

Spørsmålet som brer seg over internettet etter at New York Magazine stilte det til sine lesere.

 FØREREN SOM BARN:  Adolf Hitler vokste opp til å bli en av de mest brutale lederne verden noen gang har sett. Dette, tatt i Braunau 1890, er det første kjente bildet tatt av han. Foto: Scanpix
FØREREN SOM BARN: Adolf Hitler vokste opp til å bli en av de mest brutale lederne verden noen gang har sett. Dette, tatt i Braunau 1890, er det første kjente bildet tatt av han. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se for deg at bestevennen din nettopp har mekket en tidsmaskin.

Ville du ha reist tilbake i tid for å ta kverken på Hitler som spedbarn?
   Relativt få svarte ja Den ikke helt ukjente problemstillingen skapte, ifølge CNN, stor furore på det sosiale mediet Twitter i løpet av helga. Dette etter at New York Times Magazine stilte spørsmålet til 3000 av sine følgere fredag.

- Jeg hadde trodd at enda flere ville svare ja, sier redaktør Jake Silverstein om resultatene til CNN.

Han viser til at litt over 40 prosent har svart ja på spørsmålet, mens rundt 30 prosent har svart nei til å gjøre slutt på den framtidige tyske føreren i god tid før 1939.

De resterende 28 prosentene svarte at de ikke visste hva de ville ha gjort om de hadde fått muligheten.

Nye takter fra New York Times I intervjuet med CNN sa Silverstein at magasinets analyseseksjon, som stilte spørsmålet, vanligvis stiller spørsmål knyttet til husholdning og inntekt.

- Denne gangen ville vi stille et spørsmål som var litt mer personlig, skal Silverstein ha sagt, ifølge kanalen, om hvorfor de stilte spørsmålet som i teorien kunne ha forandret historiens gang - på tross av at Adolf Hitler på langt nær var alene om å skape omstendighetene som ledet til Holocaust og den andre verdenskrig.

I magasinet Forbes skriver astrofysiker og professor Brian Koberlein at en slik tidsreise neppe ville ha gitt ønsket resultet, hvis det i det hele tatt hadde vært fysisk mulig.

- En kan ikke vite om det hadde forandret noe til det bedre. Din tidsreise kunne for eksempel vært med på å legge til rette for Hitlers vei til makten, eller forårsaket at en annen enda verre diktator tok hans plass, mener Koberlein.

- Tidsreiser inkonsekvent Astrofysikeren legger til at hele konseptet med tidsreise skurrer. Han viser til det han omtaler som «bestefars-paradokset».

- Hvis du hadde reist tilbake i tid for å drepe bestefaren din, så ville du aldri ha eksistert i det hele tatt. Da kunne du heller ikke ha reist tilbake i tid for å drepe han, skriver Koberlein og legger til at det samme gjelder for Hitler og andre verdenskrig.


- Hvis Hitler hadde blitt drept, så hadde du heller ikke hatt noen grunn til å reise tilbake i tid, skriver Brian Koberlein i en artikkel for Forbes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!